Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
12. detsember 2018, 11:47

Sa saad endale lubada jõuluks täiesti uut kööki!

Jõulud panevad kodu südame ehk köögi korralikult proovile – mitte ainult pole see kõigi hõrgutiste sünnikoht, vaid ka külaliste saabudes tähelepanu keskpunktis. Vaatame, kuidas oma köögile paari lihtsa ja odava nõksuga pikkadeks pühadeks nii uus ilme anda, et see kiuslik tädi küsib – millal te remondi tegite?

Köögi remont on kohe vannitoa kõpitsemise järel üks kulukamaid ning sama tülikas, sest kööki läheb ikka elus iga päev vaja. Ent koondasime mõned nipid, kuidas vähese vaevaga oma võib-olla veidi väsinud köögile korralik uuenduskuur kinkida. Ilusas värskemas köögis on ka endal meeldivam olla ja askeldada!
1. Vabane üleliigsest. Söögiasjad pane kappi, kilekotid viska ära või pane kindlasse kohta hoiule. Kõik ebavajalik ja lihtsalt niisama ringivedelev viska minema! Mida väiksem on köök, seda rohkem mõttetu träni seda koormab. Me mõistame, kunagi on see kõik tundunud mõttekas, aga kas tõesti peavad köögis olema virnade viisi küünlajalgu, dekoratiivpudeleid, iidvanade rikkiläinud kodumasinate kasutusjuhendeid, hunnik sama iidvanu kokaraamatuid (mida keegi ei kasuta, sest Toidutare on kergem) ning siis veel need vitsikud-nätsikud, mis tundusid ilusad, aga tegelikult on vaid ees.
Kõik asjad, mida sa pole kasutanud viimased paar kuud, tuleks minema visata. Loo ligipääse ka kaugemates nurkadesse. Kui sul on pimedaid nurki, siis aseta sinna pöörlev pind, mille abil kaugemalasevaid asju endale lähemale keerutada.
Mõtle hoolikalt – mida sa köögis kõige enam kasutad? Kas maitseaineid on käepärast? Kas nõuderiiul on  sobivas kohas? Kuivainete lahtris saad esimesel pilgul selge ülevaate? Kui ei, loo ümberkorraldused.
2. Pööra tähelepanu kolinurkadele. Sa võid ju arvata, et kes ikka kapi otsa või laua alla tagumise tooli taha ikka näeb. Ent tegelikkuses mõjub iga ruum õhulisemalt ja puhtamalt, kui seal pole teadlikke nn musti tsoone. Vähesed tahavad teadlikult kolikambris elada. Niiet korda see taara laua alt kokku ning viska kapi otsa kogutud pappkarbid minema (või vastupidi). Kui selle ära teed hoomad isegi, et kuidagi läks avaramaks ja kenamaks.
3. Löö kõik allesjäänud pinnad läikima, ära unusta ka kapikülgi ja köögiseinu. Usu, kuigi see võib kõlada liiga iseenesestmõistetav ja tobe, siis tegelikkuses on efekt üsna võimas. Köök on päevast-päeva erinevat laadi keskkonnamõjude küüsis. Inimese silm harjub kahjuks kiiresti, mustus võib olla muutunud lihtsalt osaks dekoorist. Vabane sellest.
4. Nüüd, kus pinnad on igas mõttes puhtad, on aeg neid kriitiliselt pinnata. Kas mõni paneel vajaks väikest värvikihti? Kaasaja mööblivärvidega on kerge väikest uuenduskuuri sooritada. Vahest aga aitaks vaid, kui vahetad furnituuri ehk nupud ja pidemed välja? Efektsed, näiteks luuimitatsiooniga nuppudega metaljad käepidemed annavad ka kõige tavalisele köögile kenasti vurhvi juurde.
5. Aeg kaunistada! Keegi ei ütle, et ilus köök on vaid puhtad pinnad ja eneseimetlus. Moodusta oma lemmikvidinatest kolmene või viiene (see kogus oma korrapäratusega tõmbab tähelepanu) kooslus. Ürita teha nii, et selles oleks eri kõrguse ja testuuriga esemeid. Näiteks: soola- ja pipratoos, uhke küünal ning madal vaagnake piparkookidega? Paiguta neid kohtadesse, kus nad püüaksid pilku, kuid EI jääks ette.
Ürita aga teha nii, et üks kaunistuskogum kolme ruutmeetri peale! Kaunistus peaks ruumis tähelepanu tõmbama, mitte vastupidi, et silma torkab alles see, et kuskil on imekombel veidi vaba pinda (ehk taastunud on esialgne olek).
6. Kasuta julgelt värve! Säti sarnased sisekujunduses värvid ühte – see tekitab samuti harmooniat. Pole vaja piirduda ühe tooniga, ent üleminekud võiks olla sujuvad ja omada teatavat ühisosa.
Sisekujundajad hoiatavad, et värvidesse uppuvad köögid on kiirelt tõusev trend – mida kirevam, seda uhkem! Näiteks soovitatakse investeerida eksasse tööpinda, näiteks lahjasse roosasse või metsarohelisesse.  Väldi aga puu- ja kiviefektiga laminaatpindu!
7. Kui värvid pole päris sinu teema ning köök tundub liiga elutu ja liiga tühi, siis lisa veidi tekstuuri meelepäraste keraamiliste esemetega. Üks rustikaalse olekuga tagasihoidliku mustriga kann või vaagen on juba paras, et luua seda moodsat veidi boheemlaslikku vaimu.
8. Avatud riiulid loovad õhulisust. Maailmas on praegu moodne jättagi köögis asjad lahtistele riiulitele. See, mis eestlastes tekitab tolmuõõva, on mujal näide läbipaistvusest. Lahtistelt riiulitelt leiad asjad kiiremini üles. Ka annab see võimaluse hoida oma ilusaid köögiasju sisustuselementidena pidevalt silme all. Miinuspool – aga ka see võib pluss olla – kapid peavad kogu aeg korras olema!
9. Kaalu ka uut põrandat! Põranda uuendamine annab tervele köögile toreda uue ilme. Selleks ei pea ilmtingimata uut laminaati panema – näiteks aseta käidavamatesse kohtadesse jäigemad matid, mis ei kaarduks sammude all, ent kaitseks põrandat toidujäätmete ja niiskuse eest.
10. Tekita roheline sein. See on samuti tõusev trend – kogu lahtisele riiulile erinevaid maitse- ja toataimi. Selle riiuli võib panna isegi akna peale, kus mõnusalt valge.