Foto: Wösel
Toiduuudised
22. november 2018, 10:44

Õunasiidriäädikas Wösel kõlbab nii söökidesse kui ka jookidesse

Saaremaisest toorainest Wöseli õunasiidriäädikad on eheda mõnusa maitsega ning sobivad suurepäraselt nii jookidesse kui ka salatitesse.

Õunasiidriäädikas ja õunaäädikas on tegelikult üks ja sama toode. Kõik naturaalselt kääritatud äädikad saavad valmida ainult alkoholi sisaldusega virdes. Õunasiidriäädika ehk õunaäädika valmistamiseks kääritatakse õunamahlast kõigepealt siider ja sealt edasi äädikas. Eesti keeles on õunasiidrist valmistatud äädikas rahvasuus  mugavdatud õunaäädikaks, mis pole ka sugugi vale. Erinevad rahvused nimetavad õuna siidrist valmistatud äädikat erinevalt, näiteks inglise keelt rääkiv maailm nimetab seda apple cider vinegar, sakslased apfelessig, soomlased omenaviinietikka ja ka omenaetikka, pantslased vinaigre de cidre.

Esimene äädikas valmis Wöselil umbes viis aastat tagasi. Tol korral sai õunaäädikat valmistatud lihtsalt huvi pärast, räägib pererahvas. „Kuna äädika säilivus ei ole piiratud, sulgesime äädika pudelisse ja nii jäi meie esimene äädikas mõneks aastaks riiulile oma aega ootama. Õunaäädikas tuli meie ellu tagasi, kui olime palju lugenud õunasiidriäädika tervistavatest omadustest ja seda igapäevaselt tarvitama hakkasime.“
Nii sündiski plaan oma äädikatest. Wöseli eesmärk on toota äädikaid võimalikult säästlikult ning puhtalt. Seetõttu ei lisata toodetesse suhkrut ega muid lisaaineid. Kääritamine leiab aset aeglasel meetodil vähemalt kaheksa kuud.
Valmistoodangut ei pastöriseerita ega filtreerita. Seetõttu säilib äädikas äädika „ema“ ehk äädikhappe bakterite kogum. See on klimbitaoline mass pudeli põhjas, mida ei tasu peljata.
Praegu on Woseli tootevalikus kaks toodet: klassikaline õunasiidriäädikas ja õunasiidriäädikas meega. Nende vahe on see, et klassikaline äädikas sobib pigem tervisejoogi sisse segatult (nt paar supilusikatäit veega lahjendatult) ja meega äädikas pigem marinaadidesse, kuna sisaldab rohkem looduslikke happeid.