Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
29. juuli 2021, 15:10

PÄRAST SÖÖMIST TULEB UNI? Oska vältida lõunasöögi järgset uimasust (2)

Kui ka sina tunned end peale suuremat sorti kõhutäit unisena, võib olla küsimus selles, et oled kas liiga palju söönud, öösel halvasti maganud või lihtsalt väsinud.

Unisus sõltub ka sellest, mida konkreetselt söömaaeg sisaldas ning millal see aset leidis, vahendab Medical News Today.com.

Uuringute kohaselt võib söögijärgsel tukastamisvajadusel olla erinevaid põhjuseid, kuid ühes on nad kindlad – tegemist on väga loomuliku keha reaktsiooniga, mille üle ei peaks muret tundma.

Sageli võib väsimustundele järgneda ka keskendusmisvõime kadu. Ka see on loomulik, kuigi mitte väga rõõmustav. Kuidas seda tunnet vältida?

Vaata, mida sa sööd

Süsivesikuterikkad road põhjustavad unisust teistega võrreldes märksa rohkem. Osade uuringute meelest tunneb keha väsimust, kuna toodab rohkem serontoniini, mis reguleerib meeleolu, isu ja und. Süsivesikud aitavad kehal ka paremini omastada aminohapet trüptofaani, mis on serontoniini tekke eelduseks. Trüptofaani leidub aga ka proteiinirikastes toitudes.

Seetõttu võib süsivesikute- ja proteiinirikkaid roogi süües kergesti muutuda uniseks. Nii näiteks on traditsiooniline hilisõhtune snäkk klaas piima ning kaeraküpsis.

Trüptofaani leidub ohtralt lõhes, linnulihas, munades, spinatis, seemnetes, piimas, sojatoodetes ja juustus. Süsivesikuid sisaldavad ohtralt toidud nagu pasta, riis, sai ja saiatooted (küpsised), piim, suhkur ja maiustused.

Kuid palju süüa?

Mida suurem eine, seda tõenäolisemalt tunned pärast rammestust. Eriti kogevad seda inimesed, kes söövad ohtra ning süsivesikuterikka lõuna. Kuna süües tõuseb veresuhkur süsivesikute toel kõrgele, järgneb sellele järsk langus ning nii tundubki, nagu järsku ei jõua enam midagi teha. Lisaks sellele võib unisust põhjustada ka halvasti magatud eelmine öö ning alkoholi tarbimine söögi kõrvale, eriti päevasel ajal.

Millal siis süüa?

Söögijärgne enesetunne sõltub suuresti iga inimese enda nn loomulikust kellarütmist. Uuringute järgi on inimesel iga 12 tunni tagant madalam energiatase, näiteks öösel kell 2 ja päeval kell 14. Seetõttu ongi tavaks pidada võimalusel korral peale lõunasööki siestat või lastel lühikesi lõunauinakuid.

Kuidas unist pärastlõunat vältida?

Paraku aga ei saa paljud inimesed endale pikki lõunapause ja -uinakuid lubada ning on ameteid, kus ei tohi lasta oma valvsusel hajuda, kuigi kehakell seda nõuab.

2017. aastal tehtud uuring tuvastas, et näiteks öötööliste puhul tundsid need, kes tööl einestasid, end hommikupoole ööd unisematena kui need, kes olid tööpostil söömata.

Et aga vältida nii unisust kui ka nälga, on soovitatav jälgida neid nippe:

  • Söö vähe, aga sageli. Näksi iga paari tunni tagantm, et energiatase ei langeks. Näiteks tükike puuvilja või mõned pähklid on paras miniports.

  • Maga korralikult. Kui oled öösel saanud normaalselt magada, tunned end ka päeval paremini

  • Mine jalutama. Hea nipp on minna lõunale kas kaugemale sööklasse või einestada võimalusel eemal pargis (kui ilm lubab) Või kõndida hoopis koju sööma? Väike jalutuskäik pühib kohe väsimustunde minema.

  • Otsi kohta, kus saad kasvõi 10 minutiks silmad sulgeda. Pole vahet, et sügavasse unne nii ei jää – kas selline mikrotukastus või lihtsalt pea tühjendamine on äärmiselt lõõgastav.

  • Ümbritse end valgusega. Ühe uuringu järgi aitab see pärastlõunast unisust tõrjuda.

  • Ära tarbi alkoholi, või muidu naaseb unisus koos väsimusega kolmekordse jõuga. Rääkimata pohmellist.