Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
2. oktoober 2018, 13:04

Uus uuring hoiatab: suhkruasendajad toodavad kõhus mürki!

Coca-Cola Zero ja teised kunstlike magusainetega joogid (ning söögid) on uue uuringu kohaselt meie kõhubakteritele väga kahjulikud ning nende tarbimine tuleks otsekohe lõpetada.

Singapuri ja Israeli teadlased leidsid, et ühtekokku kuus kunstlikku magustajat, mis on Euroopa Liidu ja USAs lubatud, on tegelikult kõhubakteritele väga kahjulikud, kirjutab online-ajakiri Molecules.
Nende seas on ka meie turul laialt levinud aspartaam, millega magustatakse ka Eesti turul levinud Coca Cola Zerot ja Pepsi Max. Lisaks aspartaamile oli uuringu all ka sukarloos, sahhariin, neotaam, advantaam ja atsesulfaam K.
Viimastel aastatel on selgunud, et kõhu mikrofloora mängib inimese tervena hoidmisel väga olulist rolli, alates hormonaalsest tasakaalust kuni vastupanuvõimeni haigustele.
Laboratoorsetes tingimustes segati kõik kuus magustajat kokku kõhubakteritega, mida oli geneetiliselt muundatud nii, et hiilgaksid mürkidega kokkupuutel. Katse näitas, et bakterid hakkasid mainitud magustajatega kokkupuutel tootma mürke. Selle reaktsiooni kutsus esile ka väikseim kogus magustajat.
Uuringu läbiviijad leiavad, et isegi paar suhkruasendajaga jooki päevas võivad kõhubaktereid halvasti mõjutada, muutes suhkru ning süsivesikute seedimise vaevalisemaks.
Teadlaste rühma juhtunud doktor Ariel Kushmaro sõnul tähendab rohkem kunstliku magusaine tarbimist ka enam mürke organismis. „Tegemist on veel ühe tõestusega, et kunstlike magustajate tarbimine mõjutab kõhubakterite tegevusele negatiivsel moel, mis võib tuua kaasa laialdasi terviseprobleeme,“ sõnas ta. „Selle uuringu tulemused võivad aidata mõista kunstlike magustajate suhtelist mürgisust ning võimalikku negatiivset mõju kõhu mikroobidele.“