Toiduuudised

Lugu ilmus esmakordselt juunis 2018

KUUMALAINES VAJAD SOOLAST! Nimekas arst selgitab, miks magus on palavaga kurjast, lisaks 10 krehvtist retsepti! (4)

Toidutare, 20. juuni 2021 10:56
Foto: Panthermedia/Scanpix

Jätkuvas leitsakus on endiselt esmatähtis see, et keha saaks piisavalt vedelikku, kuid mitte ainult. Peab pidama meeles, et palavusega kaotab keha higistades ka palju mineraalaineid, mida vaid puhta veega ei korva. Vaja läheb ka soolasid.

„Lisaks veele tuleb kindlasti käepärast hoida soolane amps. Või lihtsalt valida soolasem mineraalvesi, nt meie oma Värska vesi,“ paneb südamele perearst Karmen Joller. „Higistades kaotab inimene palju soolasid, lisaks on sool vajalik vee imendumiseks. NB! Magusad joogid tekitavad janu, mitte ei kustuta seda!“

Samal teemal


Jolleri sõnul piisab suutäiest soolasest toidust – ei ole vahet, milline see on. Taimsete allikate puhul võiks see amps tulla pigem köögiviljade (nt varsseller, porgand, peet jne) kujul. Ka puuviljad sisaldavad mineraalaineid, ent vähem. Oluline on korvata just ka soolade kaotus. „Kui inimene kuumaga palju higistab, kaotab ta lisaks veele ka soolasid. Ja pisike kogus soola parandab oluliselt vee omastamisvõimet organismis.“

Miks keha vajab soolasid?


Kuumad ilmad ajavad inimese keha higistama. Temperatuuri tõustes eritab keha vedelikku, mis siis aurustub. Selle läbi toimub keha jahutamine. Inimene on imetajatest kõige efektiivsema jahutussüsteemiga. Äärmuslikes tingimustes, nagu näiteks profisport või tõeliselt väga kuum ilm, võib keha kaotada kuni kaks liitrit vedelikku, kirjutab saltinstitute.org.


Higistades kaotab keha hulga vajalikke elektrolüüte, näiteks kaaliumi ja naatriumi. Nii võib tekkida hüponatreemia, mis võib olla isegi eluohtlik. Nende puuduse korvamiseks ei piisa vaid puhta vee joomisest, vaid eelistama peaks kas spordijooki või mineraaliderikast vett.

Hüponatreemia sümptomid võivad olla mitte eriti silmatorkavad, piirdudes loiduse ja halva enesetundega, aga raskematel juhtudel võivad jõuda välja oksendamise, hingamisprobleemide ja teadvusekaotuseni. Seda seisundit on kerge ajada segi päikesepiste ning kuumarabandusega, kuna sümptomid on sarnased. Sageli antakse siis inimesele veel enam vett juua, mis aga võib olla ohtlik.


Mineraalvesi või spordijook kaasa!
Seetõttu ongi ülioluline hoolitseda, et suvisel ajal oleks joogis ja toidus piisavalt palju soolasid. Joogiks on targem aegajalt tarvitada mineraalvett, milles kõrge kasulike soolade sisaldus, nagu näiteks Borjomi või kohalik Värska. Ka ei saa panna mööda spordijookidega.


Eriti peaks soolade suhtes olema tähelepanelik inimene, kes tegeleb kuumast hoolimata spordiga. Juua on vaja kogu aeg – enne trenni, trenni ajal ning kindlasti peale trenni. Igasugused kuivpaastud aga on kuumalaines väga kurjast!

Klikka retseptil: Külmsupp kurgisalatiga

Külmsupp kurgisalatiga

Foto: Jaan Heinmaa

Klikka retseptil: Külm hapupiimasupp redise ja kurgiga

Külm hapupiimasupp redise ja kurgiga

Foto: Jaan Heinmaa

Sellele külmsupile annab terakese särtsu purustatud sibula- ja ürdisegu. See on tore nipp, sest sibula hea teravus on olemas, aga hamba alla ei sattu ühtegi tükki ja nii söövad suppi ka need, kellele toores sibul vastumeelt on.

Klikka retseptil: külm kurgi-hernesupp kookospiimaga

Külm kurgi-hernesupp kookospiimaga

Foto: Jaan Heinmaa

Kuuma päeva jahutab tõhusalt üks hea külmsupp, mille valmistamine võtab vaid 15 minutit! Jahuta supp enne serveerimist korralikult maha ja serveeri väikestes pokaalides eine alustuseks, milleks jagub seda kuuele. Korralikuma kõhutäie saavad retseptis toodud kogusest kaks-kolm sööjat.

Klikka retseptil: Külm püreesupp grillitud köögiviljast 

Külm püreesupp grillitud köögiviljast 

Foto: Jaan Heinmaa

Külm köögiviljasupp on palaval päeval jahutuseks ning kaloreid on selles üsna vähe.

Klikka retseptil: Omletirull külmsuitsulõhe ja spargliga 

Omletirull külmsuitsulõhe ja spargliga 

Foto: Jaan Heinmaa

Kohev õhuline rull on hõrk hommikune suutäis. Kui värsket sparglit pole, siis maitseb hea ka konserveeritud spargel. Seda pole keeta vaja.

Klikka retseptil: Külm kurgisupp murulauguga

Külm kurgisupp murulauguga

Foto: Daisy Lappard

Kui tahad paksemat suppi, siis eemalda seemned ja mahlane sisu, mis teevad supi vedelamaks. Võid uhada sisse muud maitsvat kraami.

Klikka retseptil: Tuunikala- ja kartulisalat oblikavinegretiga

Tuunikala- ja kartulisalat oblikavinegretiga

Foto: Jaan Heinmaa

Argises salatis saab ära kasutada mõnest toidukorrast järelejäänud keedetud kartulid. Oblikas annab vinegrett-kastmele parajalt hapukust ja toidule korraliku vitamiinilaksu.

Klikka retseptil: Heeringajäätis 

Heeringajäätis 

Foto: Toidutare

Heeringajäätise võib varem valmis teha, et siis külaliste tulekul sügavkülmast võtta.

Klikka retseptil: Jäine maté 

Jäine maté 

Foto: Jaan Heinmaa

Suvine laimi- ja mündimaitseline jahutav teejook, mida võib valmistada ka teistest teesortidest. Külmal ajal võid seda aga valmistada hoopis kuuma joogina.

Klikka retseptil: Jäine supp meloni, mündi ja maasikatega

Jäine supp meloni, mündi ja maasikatega

Foto: Jaan Heinmaa

Serveeri igaühele melonikoores värskendavat ja jahutavat magusat suppi. Veini asemel saab kasutada ka kuiva siidrit. Lastele võib valmistada alkoholivaba siidri või mahlaga supi.