Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
21. juuli 2018, 18:46

EVELIN ILVES: Eestlane ja tema salat ( Caesari salati retsept!)

„Kuulge, kas teil hapukoort ka on?”, pärib pikk mees meie Hiiumaa Padriku kohviku suure supipoti juures seistes ja ninaga aroome uurides. „Mhmm.... mina sinna supi sisse hapukoort ei paneks, äkki tapab maitse ära – see on pikalt keedetud õrna maitsega  noorlooma puljong”, võtan mina supitegijana julguse kokku osutada kallile külalisele, et äkki ta polegi õigel tee. Aga võta näpust! „ Tõeline eestlane paneb iga supi sisse hapukoort, siin pole küsimustki” teatab mees seepeale enesekindlalt ja mul jääb üle vaid kuuletuda. Tollest päevast alates on Padrikul alati hapukoor külmkapis olema. Juhuks, kui tõeline eestlane peaks taas tulema.

Sama on tegelikult salatiga. Kui paljud on mulle selgeks teinud, et see, mida mujal maailmas enamasti salatiks peetakse – roheline lehtköögivili – käib tõelise eestlase salat igatahes hapukoorega. Ja salat kui selline on ikkagi kartulisalat.
Mina aga liigun siingi mõnusalt vastuvoolu ja panen kõikide toitude juurde rohesalatit. Eelmisel suvel Hiiumaal leiutasin gemüüse, mis koosnes ehtsast merikapsast, kale-kapsast ja punasest sibulast. Uskuge või mitte, aga järgi jäeti seda vist kokku paar lusikatäit. Ka sel aastal on meie menüüs uhked rohesalatai põhjal eined ja meil kulub päevas oma poolteist kilo lehti.
Et te ka ise kodus mõnusasti rohelisega maiustada saaks, jagan siinkohal maailma ühe kuulsaima rohesalati kastme retsepti, mis on imemaitsev ja
lihtsamast lihtsam:
Caesar Cardini‘s Caesar salad elik Tseesari salat.
Ameerika popimaid salateid, mis kiiresti ka meile armsaks maitseks saanud, on tegelikult leiutatud 1924. aastal Itaalia koka Caesar Cardini poolt Mehhikos, tema restoranis Tijuana.
Salat valmis otse kliendi lauas ja serveeriti söömiseks kohe. Arvukad tööstuslikult toodetud Caesari salatikastmed on tegelikult kaugel selle hõrgutavast põhiolemusest. Kes kordki on kastme valmistamise ise ette võtnud, ei vaata enam poes purkidesse pakitu poolegi. Ära kasuta salatis ka tööstuslikke krutoone, vaid tee need ise.
Valmistamine on lihtne, soeta vaid saumikser või blender. Allolev retsept on pärit New Yorgi chefilt, kellele kuulub au omada Caesar Cardini originaalretsepti.
4-le
Krutoonideks
2 suurt küüslaugu küünt
näpuotsaga soola
3 spl extra-virgin oliiviõli
4 saia viilu lõigatuna kuubikuteks
Kastmeks
1 suur muna
1tl Worcestershire kastet
3spl värsket sidrunimahla
1 küüslauguküüs, pressitud
näpuga meresoola
0.5 tl värskelt jahvatataud musta pipart
1,5 tl anšoovise pastat või 4 anšoovise fileed õlis
1tl kappareid
1tl Dijoni sinepit
1/3 kl Extra Virgin oliiviõli
1/3 kl riivitud parma juustu
2-3 pead rooma salatit
Krutoonideks pressi küüslauk läbi pressi või haki peeneks. Sega kausis omavahel küüslauk, õli, sool ja saiakuubikud. Sega nii kaua, kuni kõik kuubikud on üleni seguga kaetud. Pane paberiga ahjuplaadile ning küpseta 175C juures kuldseks (ca 10 min).
Kastmeks „hellita“* muna. Pressi küüslauk läbi pressi, lõika anšoovis pisikesteks tükkideks. Vispelda või pane plenderisse kõik peale õli ja parmesani juustu. Kui segu on kreemjas, vala peene joana, samal ajal vispeldades või blenderisse oliiviõli, lisa ka kolmandik juustust. Kaste muutub vispeldades majoneesi sarnaseks.
Rebi salat kaussi, vala peale pool kastet ja juustu, sega või raputa hoolega, pärast vala peale ülejäänud kaste, parma juust ja krutoonid ning sega taas. Serveeri külmalt taldrikult kohe.
*Toore muna „hellitamine“ (Coddled egg) annab kastmele kreemjama textuuri. Selleks aja vesi keema ja pane muna sinna sisse 45 sekundiks. Siis kohe külma vette. Ongi hellitatud ja toimib hästi!
Mõnusate kohtumisteni!
Evelin
Hiiumaalt