Toiduuudised
11. aprill 2018, 07:57

Teeme Ära talgupäevadel pakutakse piirkondlikke maitseid

Käes on talgukevad, mis kulmineerub maikuu esimesel laupäeval, 5. mail kui peetakse üle-eestilist Teeme Ära talgupäeva. Sel aastal on talgutoit aukohal ning talgujuhte ja talgulisi kutsutakse üles väärtustama piirkondlikke toidutraditsioone ja katma talgulauda piirkonna, hõimu- või rahvustoitudega.

Neile, kes soovivad algatusega liituda ning oma talgutel rahvus- või piirkonna toitu pakkuda, on laua katmise lihtsustamiseks Selveri kinkekaart väärtusega 25 eurot. Ent kinkekaardi saamise tingimuseks on, et talgulõunal pakutakse mõnd põnevat piirkondlikku rooga või rahvustoitu, mille retsepti jagatakse ka talguveebis. Kinkekaarte jagub tuhandele kiiremale talgujuhile. Valiku talgujuhtide jagatud retseptidest kogume talguveebis üha täienevasse retseptiraamatusse, mida saavad www.teemeara.ee/retseptid lehel sirvida ja välja trükkida kõik huvilised.
Sirvisime meiegi talgujuhtidel juba laekunud retsepte ning tegime ühe toeka valiku talgulõunaks:
Možgini supp Udmurdimaalt
20-le
Puljong:
Seakonte 5 kg
Kolm suurt sibulat
20 küüslauku
2 loorberilehte
1 tl musta pipart (terasid)
500 g porgandit
300 g juursellerit
maitse järgi soola
Sisu:
1,7 kg nisutange
2 sidrunit
Kõrvale:
1kg hapukoort
must leib
seapekk praadimiseks
sool
Puljongi valmistamine:
* Köögiviljad tükeldada ja kiiret pannil pruunistada
* Kondid koos lihaga panna potti, ajada keema, koorida vaht, lisada pruunistatud köögiviljad, keeta kuni liha on pehme.
* Puljong kurnata, liha kontide küljest lahti noppida ja tükeldada.
Puljong uuesti keema, lisada liha ja pestud nisutangud. Keeta kuni tangud pehmed. Maitsestada sidrunimahla, pipra ja soola. Süüakse hapukoore ja praeleivaga.

Peipsiveere vanausuliste kapsakotleid
4-le
peakapsast 1 kg
mannajahu 0,5 teeklaasi
nisujahu 0,5 teeklaasi
taimeõli 0,5 teeklaasi
veidi soola, pipart, riivsaia
Riivi kapsas ja keeda poolpehmeks. Lisa sool ja vaikselt segades manna, lase nõrgal tulel 10-15 minutit haududa. Maitsesta ürtidega. Kui kapsas on jahtunud, sega juurde jahu. Vormi kotletid, veereta riivsaias ja prae õlis kuumal pannil. Serveeri seente- või tomatikastmega.

Kiige talu (Viljandimaa) kõrvitsasai
2 pätsi
25 g presspärmi
3 spl suhkrut
0,75 tl soola
400 ml piima
200-300g kõrvitsat (toores)
nisujahu
2 spl kookosrasva või oliiviõli või sulatatud võid
määrimiseks muna ja peale raputamiseks "seemnesegu salatile" või muid meelepäraseid seemneid
Hõõru pärm koos suhkru ja soolaga kausis vedelaks. Lisa leige piim, sõelu hulka nii palju jahu, et jääks hapukoore sarnane tainas. Keeda kõrvitsatükid vees, püreesta ning lisa leigelt tainale. Lisa jahu nii palju et tulemuseks oleks kohev saiatainas. Lisa rasvaine ning sõtku tainast nii kaua, et see enam käte külge ei jääks. Kata kauss rätikuga ning pane sooja kohta kerkima. Sõtku tainast kaks saiapätsi ning tõsta need ahjuplaadile. Kata tainapätsid uuesti rätikuga ning lase neil u 20 min kerkida. Määri saiad munaga ja kata seemnetega. Küpseta eelkuumutatud ahjus 200`C juures umbes 30min.

Rohkem infot algatuse kohta leiab siit: www.teemeara.ee/talgujuhile/talgutoit