Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
19. veebruar 2018, 05:56

Soojendav koriander

Aedkoriandrit kas armastatakse või vihatakse, mina armastan. See maitsetaim pakub nii vürtsi kuivatatud seemnete näol kui ka värskeid lehti ürdina pruukimiseks.
Kust pärineb?
Aedkoriandrit, üht maailma vanimat maitsetaime, kasutati nii rahvameditsiinis kui ka toiduvalmistamisel Egiptuses, Hiinas, Indias ja antiikses Kreekas. Tänapäeval on see ürt hinnas nii Ladina- Ameerikas kui ka Aasias, kus seda nimetatakse aga Hiina peterselliks, meil tuntakse ka kinza nime all.
Kuidas kasvatada?
Köömne, porgandi ja tilli lähisugulane aedkoriander on u 50–60 cm kõrgune külmakindel ühe-, vahel ka kaheaastane sihvakas rohttaim. Koriander on vähenõudlik, nii et avamaal kasvatamine on lihtne. Taime paljundatakse vaid seemnetega, külvates need kevadel otse mulda.
Miks on hea?
Aedkoriandris on rohkelt eeterlikke õlisid, rasvõli, A- ja C-vitamiini, B-rühma vitamiine, karotenoide, flavonoide, parkaineid ja mineraalaineid, nagu kaltsium, kaalium, fosfor ja magneesium. Aedkoriandri seemned soodustavad seedimist ja isu, lisaks peetakse koriandrit soojendavaks taimeks nagu ingveritki. Tänu oma antiseptilisele toimele on taim kasulik ka seedehäirete ja külmetushaiguste korral. Väidetavalt aitab koriander sarnaselt kaneeliga võidelda ka soolestikus pesitsevate pärmseentega.
Kus kasutada?
Meie toidukultuuris kasutatakse koriandrist peamiselt värskeid lehti, mida pannakse salatitesse, suppidesse, salsadesse, määretesse, marinaadidesse ja kastmetesse. Värske koriandri puhul peab arvestama, et nii maitse kui ka aroom on peterselli omast kordi tugevam ja püsivam. Seetõttu tuleks esmakasutajal lehti pruukida pigem kasinalt. Kindlasti lisa värsked lehed hakituna vahetult enne serveerimist, et need ei kaotaks aroomi.
Koriandriseemneid kohtab meil enamasti piparkoogimaitseaine koostises, rukkileivas ja teistes küpsetistes.
Mujal maailmas on koriander tarvitusel kaladele-mereandidele, riisi-, munaja kartuliroogadele ning juustudele põnevama maitse andmiseks. Palju kasutatakse seda Mehhiko ja tex-mex-köögis, kombineerituna vürtsika tšillipipraga. Hollandis maitsestatakse koriandriseemnetega nisuõlut. Ning muidugi on koriander meilegi kättesaadavate eksootiliste maitsesegude karri ja garam masala koostises.