Foto: Jaan Heinmaa
Linnuliha retseptid
11. detsember 2017, 04:38

Hautatud pardikoivad krõbedate ahjukartulitega

Jõululaual ei pea alati suur praad olema, maitsekas hautis sobib sinna samahästi. Pardirasvas küpsetatud kartulid tulevad eriti krõbedad ja maitsvad.
maitsvad.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min
45 minutit + 1,5 tundi ahjus

Koostisosad
4 tk Jahutatud pardikoib
2 tl Piparkoogimaitseaine
3 tk Šalottsibul
2 tk Porgand
1 tk Sibul
1 tk Loorberileht
4 tk Tüümianioks
1 spl Nisujahu
1 dl Punane vein
3 dl Kanapuljong
0.5 dl Brändi (pluss 1-2 spl)
12 tk Kuivatatud mustad ploomid
Sool
Must pipar
KRÕBEDAD AHJUKARTULID
700 g Kartulid
2 spl Pardirasv
Sool
1 tl Kuivatatud tüümian

Valmistamine
1. Kuumuta ahi 175 kraadini. Hõõru pardikoivad soola, pipra ja piparkoogimaitseainega sisse. Pane kuumale pannile, nahapool all, ja prae 6 minutit. Keera kuumus keskmiseks ja küpseta veel 4–5 minutit, kuni nahk on krõbe ja kuldpruun. Keera ümber ja prae teiselt poolt 4 minutit, tõsta kõrvale.
2. Vala pannilt ära rasv. Mõõda 4 sl rasva ahjupotti, ülejäänu säilita kartulite küpsetamiseks. Koori šalottsibulad ja lõika pooleks. Pane potti koos viilutatud porgandi ja hakitud sibulaga, lisa tüümian ja hauta 5–6 minutit. Lisa jahu ja kuumuta 2–3 minutit. Sega juurde vein, puljong ja brändi. Maitsesta soolapipraga, kuumuta keemiseni.
3. Pane parditükid kastmesse, nahapool üleval, ja lisa ploomid. Kata pott kaanega, tõsta ahju ja küpseta 45 minutit. Keera koivad ümber ja küpseta veel 45 minutit, kuni liha on pehme. Võta ahjust, tõsta koivad välja, lisa potti 1–2 sl brändit ja sega läbi. Serveeri kaste pardikoibade juurde.
KARTULID
Koori kartulid ja lõika pooleks või neljaks, olenevalt suurusest, ja keeda soolakas vees 10 minutit. Nõruta sõelal ja raputa veidi muredamaks. Pane ahjuvormi, lisa pardirasv ja maitsesta soola ja tüümianiga. Küpseta 200-kraadises ahjus 30–35 minutit, kuni on kuldpruunid ja krõbedad.