maguskartulFoto: Eva Pärtel
Toiduuudised
8. jaanuar 2018, 05:44

Sööme maguskartulit ehk bataati!

Mis on maguskartul? Maguskartuli nimi viitab küll kartulile, ent botaaniliselt pole need kaks vilja omavahel sugulased. Maguskartul ehk bataat kuulub hoopis kassitapuliste sugukonda ja on mitmeaastane taim.
Mille poolest bataat kartulist erineb? Võrreldes kartuliga on bataat piklikum, sel on magusam maitse ja värvuselt näeb see välja peaaegu nagu porgand! Nendele erinevustele vaatamata saab bataati toiduks tarvitada samamoodi nagu kartulit.
Kas bataat on eestlaste toidulaual populaarne? Rimi kaubandusketi andmetel kogub bataat eestlaste seas üha enam populaarsust. Kuigi see on saadaval aasta ringi, ostetakse seda rohkem külmal ajal. Alates novembrist Rimides müügil olev bataat on pärit kas Ameerikast või Hispaaniast.
Kas bataati on võimalik meie kliimas kasvatada? See Lõuna-Ameerikast pärit vili armastab pikka sooja suve. Seetõttu on Eestis üsna keeruline saada bataadisaaki, kuigi kasvuhoones oleks see võimalik. Enne kasvuhoonesse istutamist tuleks taim aga mugulast hoolikalt valmis idandada.
Kumb on tervislikum – bataat või kartul? Ei saa väita, et üks on tervislikum kui teine, mõlemad on tervisele kasulikud. Bataadis on kartulist rohkem A- ja B-vitamiini ning kiudaineid, seevastu kartulid on mineraalaineterikkamad, sisaldades muu hulgas rauda, magneesiumi ja kaaliumi.

                                                                       

MAITSVAID TOITE MAGUSKARTULIST
Maguskartuli hommikusöök

1. Viiluta maguskartul hästi õhukeseks ja prae väheses õlis keskmisel kuumusel mõlemalt poolt kergelt pruuniks.
2. Tõsta praetud viilud praelabidaga pannil ümmarguselt ritta ja löö kartuliviilude peale küpsema muna.
3. Lase munal kaane all haududa, kuni munavalge on hüübinud, aga kollane veel vedel. Serveeri kohe.
Maguskartuli hasselback
1. Tänu piklikule kujule on bataatidest eriti hea teha hasselback’i stiilis kartuleid. Selleks, et kartulid kenasti ahjuplaadil püsti püsiksid, lõika nende põhjast väike viil.
2. Tee noaga kartulite sisse õhukesed sälgud, kuid ära neid täiesti läbi lõika. Paras on jätta lõikamata 1/3 põhjast.
3. Pintselda kartulid õliga kokku nii, et õli läheks ka viilude vahele ning maitsesta.
4. Küpseta bataate 200kraadises ahjus 40‒50 minutit või kuni need on pehmed ja pealt krõbedad.
Maguskartulikoorest tšipsid
1. Koori maguskartul köögiviljakoorijaga.
2. Sega koored 1 sl õliga ja raputa soolaga üle.
3. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja tõsta kartulikoored sellele ühe kihina. Soovi korral lisa ka Cayenne’i pipart.
4. Küpseta koori 200kraadises ahjus 10 minutit või kuni need on krõmpsud.
Maguskartulikotletid
1. Riivi üks maguskartul jämeda riiviga.
2. Lisa umbes 1/3 maguskartuli koguse jagu tugevamamaitselist riivitud juustu.
3. Sega hulka 2 muna ja lisa 3 sl täisteranisujahu. Maitsesta soola-pipraga.
4. Vormi tainast väikesed kotletid ja küpseta neid pannil või ahjus küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil.