Toiduuudised

Ilmunud aastal 2013

KÕIK HOIDISTAMISE PÕHITÕED | Põhjalik ülevaade mida, kuidas ja mis ürtidega sobib purki panna 

Toidutare, 4. september 2021 10:57
Köögiviljahoidised on moes.Foto: Lauri Laan
Hoidised on talvisel söögilaual heaks vitamiiniallikaks. Kuigi kuumtöötlemisel on vitamiinide kadu suur, tuleb arvestada ka seda, et keldrites või külmkapis hoitavad köögiviljad kaotavad vitamiine päev-päevalt. Kui aedviljad on hoidistatud küpsetena, kohe peale korjamist, võib nendes sisalduda vitamiine enam kui talvel poes müüdavates aedviljades. Ilmar Räni, Santa Maria peakokk, annab hea nõu, mida hoidistamisel meeles pidada ning kuidas vürtse-ürte köögiviljadega ka hoidistes hästi kokku sobitada. 

Konserveerimine
Konserveerimine on laiem mõiste erinevate hoidistamisviiside kohta. Konserveerida võib nii kõrgetel temperatuuridel, ehk pastöriseerida või steriliseerida, aga ka madalatel temperatuuridel ehk külmutada. Näiteks keediste ja kompottide konserveerimisel kasutatakse suhkrut, mis piisavas kontsentratsioonis säilitab paremini. Konserveerida saab ka soolaga, mis on soolamine. See sobib näiteks kalale, lihale, köögiviljadele ja seentele, kus niisamuti mõjutatakse toorainet, et tagada pikem säilivus.

Edasi lugemiseks: