Kõrvitsa-gnocchid ricottagaFoto: Eigo Alvik
Retseptid
4. november 2012, 22:00

Pehmed pilvelaevad Itaaliast ehk gnocchi valmistamine

Nagu Itaalia köögis kombeks, valmistab iga regioon klassikuid isemoodi ja veidi erinevalt. Meie pakume välja kolm kõige põhilisemat ja nii kartuliga kui jahuga.


Itaalia-päritolu klimbilised on kui õrnalt pehmed pilvekesed, mille vaikselt vetruvat struktuuri täiendavad hoolikalt valitud kastmed. Koosneda võivad need kartulist, jahust, munadest või ka ricotta´st, spinatist, parmesanist. Igaühele midagi!
Kuigi saapamaa kodanikud söövad neid eelroale järgneva esimese käiguna (primi piatti), sobiks selline suutäis suurepäraselt ka pühapäevalõunaks iseseisva roana.
Esmakordset gnocchi-tegu planeerides tasub varuda aega ja kannatust, kuid kui suurem töö tehtud, valmivad need kuuma vette pistes imekiiresti. Tainast peab käsitlema õrnalt, nagu vana kala kunagi, kuna liigne ületöötlemine muudab valmistoote tihkeks ja kleepuvaks.
Lihaga lisandeid gnocchi´d ei vaja, pigem sobib neid valada üle koore-või tomatikastmega, hea on ka hoopis klassikaline kodutehtud pesto. Kõige lihtsamaks ja maitsvamaks kastmeks on aga võis pruunistatud salvei.
Kartuli-gnocchid on neutraalsema maitsega, neid võib täiendada tugevamamaitselise kastmega, kõrvitsast ja spinatist gnocchi´del on endil hõrk maitse ning lisandina tasub kasutada midagi kergemat - näiteks sulavõid.

Kartuli-gnocchi´d
Kõrvitsa-gnocchid ricotta´ga
Spinati-gnocchid ricotta´ga