Veiseliha- ja veiseneeruhautisFoto: Ardo Kaljuvee
Eesti köök
10. september 2012, 06:23

Veiseliha- ja veiseneeruhautis

Hautatud veiseneerud on tõeline gurmeeroog.

Kogus: kolmele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
450 g Veisekael või -esiselg
225 g Veiseneerud
1 spl Õli
1 tk Sibul
1 tk Porgand (suur)
Puravik või
100 g Portobello-seened
1 spl Nisujahu
4.5 dl Veisepuljong
2 dl Õlu (tume)
Sool
Must pipar (värskelt jahvatatud)
1 leht Loorber
Petersell
Tüümian

Valmistamine
1. Kui neeru ümber on rasv või sidekude, siis eemaldage see. Lõigake neeru tükid pikkupidi pooleks ning terava noa või kääridega eemaldage rasvane südamik. Nüüd on neer valmis küpsetamiseks. Kuna veiseneer on tugeva maitsega, siis selleks, et neeru maitset pehmendada, võite neeru soovi korral enne küpsetamist mõned tunnid piimas leotada (külmkapis).
2. Tõsta liha tund aega enne valmistamist toatemperatuurile seisma. Lõika lihast 2,5 cm-sed kuubikud ning samuti tükeldage neer väikesteks kuubikuteks. Koori sibul ja porgand ning viiluta sibul. Tükelda porgand ja seened. Kuumuta õli suures kastrulis ja pruunista lihatükke umbes 3-4 minutit. Lisa sibul, porgand ja seened ja prae veel 4-5 minutit. Lisa neerutükid ja prae 1-2 minutit. Raputa jahu ühtlaselt potti. Lisa puljong, ürdid, õlu ning maitsesta soola ja pipraga.
3. Lase keema ning alanda siis kuumust, kata kaanega ning küpseta aeglasel tulel umbes 2 tundi kuni liha on pehme. Serveeri koos kartuli ja/või hooajaliste juurviljadega. Hautist võib kasutada ka “mundris” kartulite täidiseks.
Veisepuljongi retsepti vaata SIIT!