Kiire plov kanagaFoto: Kristjan Lepp
Linnuliha retseptid
3. august 2011, 10:33

Kaukaasia plov kanaga

Kaukaasia traditsioonide kohaselt serveeritakse plovi juurde riis eraldi. Just see eristabki Kaukaasia plovi Kesk-Aasia omast. Siin variandis jääb riis patta eraldi kihina.

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
1.5 kg Kana
6 dl Riis (pikateraline)
200 g Või
1 kimp Aedtill
Safran
3 tk Muna

Valmistamine
Lõika kana kuueks tükiks. Täida umbes 5-liitrine paksupõhjaline pott veega ja aja vesi keema. Pese riis ja kalla keevasse vette. Kui riis keeb maruliselt, tõsta potti peeneks hakitud till. Sega, et riis kokku ei kleepuks ja keeda seda 12 minutit ägedal kuumusel. Parem on, kui riis jääb poolküps, mitte täiesti pehme. Tõsta pott tulelt, kalla riis sõelale ja lase nõrguda.Sulata kastrulis või, lao kanatükid ühtlaselt selle põhjale ja vala peale pool riisi kogusest. Jaota 50 g võid väikeste tükkidena riisile ja pane teine pool riisist potti. Puista ka see üle võitükikestega. Keera kastruli kaane ümber köögirätik, et kaas oleks tihedalt suletud. Tõsta pott keskmisele kuumusele ja hauta rooga 15 minutit. Kana peaks sel moel saama õrnalt praetud.Leota safranit tulises vees. Vahepeal keera plovipoti all kuumust väiksemaks ja hauta rooga pool tundi. Siis kalla peale safranitõmmis ja umbes 7 minuti pärast proovi pika terava noaga, kas kana on valmis. Kui nuga läheb hõlpsasti poti põhjani, on kana küps. Katsu kana küpsust sel moel kohe mitmest kohast.Nüüd tee riisi sisse mõned lohud ja löö sinna munad. Laota riisile viimased võitükid ja kuumuta rooga veel kaane all ja tasasel tulel 10 minutit. Lase siis veel plovil 10 minutit tõmmata ja aseta lauale.Taldrikule plovi tõstes pane kõige alla riis, sellele munad ja siis kana. Puista taldrikule ka mõned sibularõngad.