Kiudainerikkad toidud
10. november 2008, 19:20

Klassikaline Hiina kapsa kimchi

Hapendatud Hiina kapsas loob harukordse kombinatsiooni töötlemiseks kasutatud valge redise, erinevate mereandide leente ning vürtsidega.

Koostisosad
Paar kilo Hiina kapsast
Meresool
paar liitrit vett
Kilo valget redist
Sibul
India sinepilehti
kressi
Roheline sibul
Ingver (hakitud)
Soolatud anšoovise vedelik (kiluvedelik)
200 g Värskeid austreid
200 g Hiidkrevette
sool, suhkur
Tšillipulber
Hapendatud pisikeste krevettide vedelikku

Valmistamine
Tegemist on kõige klassikalisema ning kasutatuma kimchiga, mida valmistatakse it on Korea gas peres talviseks ajaks. Süüakse nii leemes, pajaroas, lihakõrvase kui niisama riisile lisandina. Ajalooliselt tehti hapendatud kapsaid Koreas talveperioodideks, kui värskeid aedvilju saada ei olnud. Tänapäeval süüakse aga kimchit igapäevaselt.
LOE JA VAATA KA: kimchi - teravad elamused hapendatud kapsast
Valmistamine:
Haara pihku Hiina kapsa pead ning eemalda pealmised koledad ja liiga tugevaks tõmmanud pealislehed, lõika seejärel kapsapea pikuti pooleks ning pane 6-8 tunniks 15% soolalahusesse seisma. 9-ndal tunnil võta kapsapead ning puhasta voolava vee all. Lõika ribadeks valge redis, kress, roheline sibul ning sinepilehed.
Tõsta vedelikust välja pisikesed krevetid ning sega sellesse hunnik tšillipulbrit. Puhasta austrid ja suured krevetid. Vala tšillipulbrine vedelik ennemalt ribastatud aedviljadele, lisa ka austrid, krevetid ja kõik muu, mis veel kasutusse ei ole läinud. Lisa juurde ka soola ja suhkrut. Sega mögin korralikult kokku ning lase hetke tõmmata. Meil on olemas nüüd täidis.
Nüüd võta kapsapea ning kata iga kapsaleht selle seguga nii, et kapsas muutub värvuselt punaseks. Kui kapsad on korda aetud, pane nad suurde anumasse ning kata möginaga töödeldud väliste lehtedega. Riputa peale meresoola ning lase hapneda.
Pane tähele!
* Kimchi maitse soltub nii täidise tugevusest kui ka hapendumise ajast. Ära tee liiga kerget täidet ning lase korralikult seista. Teiseks, kapsas peaks seisma umbes 3-4 päeva 20 kraadi juures Celsiuse kohaselt, et saada tõeliselt hea hapendus. Kui kimchi valmis hapendunud, lõika ta pisemateks tükkideks ning säilita jahedas.
* India sinepilehti on küll meil saada, kuid need võib asendada ka sinepiteradega, kui neid puruks pressida enne kasutamist. Hapendatud krevettide vedeliku asemel asemel võib kasutada ka tavalise kreveti mahla. Austreid võib asendada odavamate merekarpidega.