Nigella stiilis šokolaadi-meekookFoto: Eva Palu
Nädala kook
8. märts 2010, 07:55

Nigella stiilis šokolaadi-meekook

Nigella martsipanimesilastega šokolaadi-meekooki olen näinud nii tema telesaatest, tema veebilehelt kui ka mitmetest ajakirjadest. Koogi valmistamisel selgus, et olen selle järeleproovimist asjatult edasi lükanud - kooki ei ole üldse keeruline teha. Tulemuseks on mõnusa mesise kattega kook, mida on tore koos lastega meisterdada. Alljärgnev versioon pisut eestipärasemaks tehtud.

Koostisosad
225 g toasoe või
100 g Tume šokolaad
175 g suhkur
125 g vedel mesi
2 tk suur muna
200 g nisujahu
1 tl Küpsetuspulber
1 sl kakao
1.5 dl hapukoor
KATE
100 ml vedel mesi
150 g Tume šokolaad
70 g Tuhksuhkur
50 ml vesi
MESILASTE TEGEMISEKS
25 g martsipan
12 tk mandlilaastud

Valmistamine
Pane ahi 180 kraadile soojenema. Valmista ette 24 cm-se läbimõõduga koogivorm.
Sulata šokolaad vesivannil. Sega kuivained (jahu, küpsetuspulber, kakao) ja sõelu need läbi. Vahusta toasoe või suhkruga, lisa mesi. Lisa üks muna ja 1 spl kuivaine-segu, sega. Lisa teine muna, 1 spl kuivaine segu ja sega. Lisa sulatatud šokolaad, sega ja lisa ülejäänud kogus kuivainet. Sega ühtlaseks ja kalla koogivormi. Küpseta 1 tund, pärast 45 minutilist küpsemist kata pealt fooliumiga. Võta ahjust ja jahuta.
Lõika jahtunud kook keskelt horisontaalselt pooleks ja määri alumisele kihile hapukoor (sobib täiesti ka nii, kui see on ilma suhkruta). Tõsta ülemine kiht peale. Kui saad, võid ka kolm kihti lõigata (sõltub kui hästi kook ahjus kerkis) ja kõigi kihtide vahele hapukoort määrida - seda mahlasem kook saab.
Katte tegemiseks kuumuta vesi ja mesi keemiseni, lülita kuumus välja, lisa šokolaad ja oota, kuniks see on sulanud. Lisa tuhksuhkur, sega segu segamini ja kata sellega kook (jäta natukene alles mesilaste dekoreerimiseks).
Mesilaste tegemiseks jaga martsipan kuueks võrdseks osaks, vooli nendest käte vahel piklikud mesilase kujud, nirista neile peale triibud ja tee puutiku abiga silmad. Tiibadeks torka mesilase kehasse mandlilaastud ja aseta valmis mesilased koogile.
Koogi kate tahab enne söömist vähemalt tunnikese taheneda.