Focaccia ehk lame leibFoto: Jaan Heinmaa
Itaalia köök
12. august 2008, 10:16

Focaccia ehk lame leib

Focaccia on suur, lame ja ümmargune itaalia leib, mis on populaarne kõikjal Itaalias, kuid igas paigas on sellel oma nimi. Toscanas tuntakse seda rohkem schiacciata nime all.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
TAINAS
15 g pärm
1 tl suhkur
3 dl vesi
1 sl Oliiviõli
7 dl Jahu
KATE
1 dl Oliiviõli
6 küünt Küüslauk
1 sl Meresool
Rosmariin

Valmistamine
Kõige lihtsam variant on maitsestatud oliivõli, küüslaugu ja ürtidega. Kattena kasutatakse ka oliive, Prosciutto sinki, juustu ja päikesekuivatatud tomateid. Süüakse ahjusoojana salatite ja suppide kõrvale, kuid sellest saab valmistada ka täidetud võileibu. Sega pärm, suhkur, käesoe vesi ja oliivõli. Lisa vähehaaval ning pidevalt sõtkudes jahu. Kummuta tainas lauale ja jätka sõtkumist 10 minutit, kuni tainas on sile ja läikiv. Tõsta tainas õliga määritud kaussi ning keera seda nii, et kogu tainas saaks ühtlaselt õliga kaetud. Kata kauss kilega ja pane sooja kohta kerkima. Lase kerkida 1,5 tundi või seni, kuni tainas on kerkinud kahekordseks. Sõtku tainas alla, rulli ümmargusteks ketasteks ning tõsta küpsetusplaadile. Kata rätikuga ja lase veel 30 minutit kerkida. Suru sõrmenukkidega taina sisse kerged süvendid ja lase veel 1 tund kerkida. Sega oliivõli ja purustatud küüslauguküüned ning nirista segu focaccia´le. Puista üle meresoolaga ja kata hakitud rosmariiniga. Küpseta ahjus 200°C juures 20-25 minutit. Antud kogustest saab 4 leiba.