Gluteenivabad retseptid
22. märts 2011, 11:53

Dolma

Meie kapsarullidega sarnanevad Kreeka või Türgi päritoluga lihapakikesed, mille täidiseks on keedetud riis ja lambahakkliha. Valmistamine ja serveerimine. Täidise pakkimiseks kasutatakse enamasti viinamarjalehti, aga vahel ka sarapuu- või datlipuulehti. Kreeklased hautatavad oma dolma valmis lihaleemes, kuhu on lisatud veidi õli ning sidrunimahla, türklased aga rasvasabalammaste rasvas. Serveeritakse peamiselt külmalt suupistena meze-vaagnal.

250 g värskeid viinamarjalehti
2 sl oliiviõli
1 suur peenestatud sibul
250 g lambahakkliha
1,2 dl keedetud riisi
2 sl peenestatud petersellilehti
2 sl peenestatud pipramündilehti
2 sl peenestatud murulauku
3-4 peenestatud suvisibulavart
2 sidruni mahl
2 sl tomatipüreed (soovi korral)
2 sl suhkrut
soola
purustatud musta pipart
serveerimiseks jogurtit ja pita leiba
Pehmenda viinamarjalehti 1–2 minutit keevas vees, lase nõrguda. Aja õli suurel pannil tuliseks, kuumuta sibulat pidevalt segades mõni minut. Lisa lahtinäpitud hakkliha ja prae mõõdukal kuumusel pidevalt segades hästi pruuniks. Maitsesta soola ja pipraga.
Tõsta hakkliha kaussi, sega juurde jahtunud keeduriis, peenestatud maitseroheline, ühe sidruni mahl ning soovi korral ka tomatipüree. Sega kõik ained kätega ühtlaseks taignaks.
Aseta lauale viinamarjaleht, rootsudega pool üleval. Tõsta lehele supilusikatäis täidist ning keera selle peale lehe varrepoolne ots. Järgmisena voldi täidise peale lehe mõlemad küljed, viimasena aga lehetipp, nii et moodustub nägus pakike. Kasuta samal viisil ära kõik ained.
Kata suure, tihedalt sulguva kaanega hautamisnõu põhi ülejäänud lehtedega, lao rullid lehtede peale, paigutades nad tihedalt üksteise kõrvale. Sega suhkur ja teise sidruni mahl 1,5 dl veega, kalla hautamisnõusse. Hoidmaks rulle paigal, aseta nende peale kummulikeeratud kuumuskindel taldrik. Sule anum kaanega ja hauta madalal kuumusel 2 tundi. Aeg-ajalt kontrolli, kas pole vaja lisada kuuma vett. Serveeri rullid kuumalt või külmalt, soovi korral paku juurde maitsestamata jogurtit ja pita leiba.
NB! Konserveeritud viinamarjalehti leota üle öö rohkes külmas vees, loputa seejärel läbi mitme vee.