Kalatoitude retseptid
24. juuli 2009, 08:05

Forellipirukas riisi ja porruga

Pirukas on valmistatud kartulilisandiga tainast. Täidiseks vikerforellifilee, riis ja porru. 

Koostisosad
KARTULILISANDIGA TAINAS
250 g margariini või võid
4 1/2 dl nisujahu
1/2 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
4 külma keedetud kartulit (250 g)
1 sl hakitud tilli
TÄIDIS:
1 kergelt soolatud vikerforelli filee (400-500 g)
1 1/2 dl pudruriisi
vett keetmiseks
1 väike porrulauk
2-3 sl hakitud tilli
u 1 tl sidrunipipart või rohelist pipart
120 g hapukoort
1/2 tl soola
MÄÄRIMISEKS
muna

Valmistamine
Sega jahu, sool ja küpsetuspulber pehme rasvainega. Lisa köögikombainis töödeldud või peene riiviga riivitud kartulid ja till. Sega ainult nii palju, et kõik ühtlaselt seguneb ja tõsta tainas lauale laotatud kilele. Pane teine kiletükk sinna peale ja suru käega madalaks. Lase tainal külmas kõveneda. Keeda riis pakendil antud juhendi järgi. Lõika porrualuk lõhki, loputa ja lõigu õhukesteks viiludeks. Hauta veidi aega mikrolaineahjus või pannil. Sega keedetud riisi hulka porru viilud, till, sidrunipipar, hapukoor ja sool. Lõika forell õhukesteks viiludeks. Pane 1/4 tainast kaunistuseks kõrvale. Ülejäänud tainast pool rulli töölaual ovaalseks plaadiks. Lõika sellest umbes 35x20 cm ovaalne tükk (võid teha eelnevalt võipaberist shablooni). Tõsta väljalõigatud tainatükk tainarulli abil ahjuplaadile pandud küpsetuspaberile. Tainatükile laota riisisegu, jättes umbes 1 cm tainaservast vabaks. Riisi peale lao forellilõigud. Teine osa tainast rulli samuti, aga sellest lõika umbes 1 cm võrra suurem tükk ja tõsta see pirukatäidise peale. Pööra pirukapõhja servad üles ja suru kergelt kahvliga kinni. Rulli lõikamisel tekkinud tainajäägid koos pinnakaunistuseks jäetud osaga õhukeseks, võta sellest väikese tilgakujulise vormiga või pudelikorgiga "kalasoomuseid" ja kata nendega "kalanahk" (teine võimalus: kaunista lihtsalt pind tainaribadega). Enne kaunistuste pealepanemist määri pirukapind munaga. Ülejäänud tainast tee kalale silm ja saba. Määri ka kaunistused munaga üle. Pane pirukas 225 kraadisesse ahju alumisele siinile ja küpseta 25-30 minutit. Kui pind kipub liialt pruunistuma, siis kata see fooliumiga. Lihtsam variant: Jaga tainas kahte ossa. Põhjaks rulli ristkülikukujuline tükk suurusega umbes 25x35 cm ja laota sellele täidis. Rulli ka pealmine pirukapool, kata sellega täidis ja vajuta servad kahvliga kinni. Määri pind ja küpseta nagu eimeseski variandis.