Lõunasöögi retseptid
15. detsember 2004, 20:10

Seapraad ürtidega

Ūrtidega maitsestatud seapraad.

Kogus: ühele

Koostisosad
1 ½ kg õhukese pekiga sea välisfileed
kuivatatud salveid
KASTE:
2 sibulat
2 haput õuna
1 sl õli
1 sl suhkrut
1 sl valgeveiniäädikat
1 tl köömneid
6 dl lihapuljongit
praeleent

Valmistamine
  Aseta liha kuumakindlasse nõusse, pekipool ülespoole. Puista pinnale palju peeneksmurendatud salveid. Vajuta lihatermomeeter filee sisse nii, et termomeetri tipp on liha keskel. Pane liha ahju ja sea temperatuur 150º C. Nii pruunistub liha pealt kohe, kuid tegelik küpsemine toimub madalama temperatuuri juures. Küpsemiseks läheb tubli tund 1 kg kohta. Kui lihast pannile hakkab vedelikku valguma ja prae sisetemperatuur on 65-70º C, siis võta filee ahjust välja ja keera vähemalt 15 minutiks fooliumisse. Liha küpseb fooliumis edasi, selle sisetemperatuur tõuseb ja ühtlustub. Lõika filee viiludeks ja serveeri. Liha küpsemise ajal valmista kaste. Haki sibulad ja õunad ja kuumuta õlis läbipaistvaks. Lisa suhkur ja sega kuumutades, kuni segu kergelt karamellistub. Lisa valgeveiniäädikas ja lihapuljong. Maitsesta valge pipra ja purustatud köömnetega. Kaste võiks vaikselt keeda 1 tund. Vajuta kaste läbi sõela, lisa praeleent ja vajaduse korral paksenda kartulijahuga.