Mõnusalt magussoolased odraküpsised.Foto: Jazzinokitchen
Toiduuudised
9. jaanuar 2019, 15:35

BLOGI | Suus sulavad soolakaramelliga odraküpsised

Piparkookidest on nüüdseks isu juba täis ning küpsetamist ootavad teistsugused küpsised. Blogi Jazzinokitchen jagab odraküpsiste retsepti, millel katteks soolakaramell.

Retseptis antud kogustest valmib 18 küpsist.

Vaja läheb:
100 g võid
50 g rafineerimata suhkrut
1 väga küps banaan, kooritult u 125 g
1 suur muna
0,5 tl vaniljekaunapastat või 1 tl vaniljesuhkrut
200 g odrajahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
100 g soolakaramellkreemi või keedetud kondenspiima + 0,5 tl soolahelbeid
15 g sarapuupähkleid
Soolakaramelli kreem:
100 g suhkrut
20 cl 35% koort
60 g võid
2/3 tl meresoolahelbeid

Valmista küpsised nii:
Esmalt valmista soolakaramellkreem või soojenda veidi keedetud kondenspiima, et see vedelamaks muutuks ning sega sisse 0,5 tl soolahelbeid. Retseptis välja toodud kogusest saad veidi rohkem karamelli, kui küpsiste jaoks vaja, kuid nii hea asi kindlasti kappi seisma kauaks ajaks ei jää.
1. Karamelli jaoks mõõda suhkur potti ning sulata madalal kuumusel, ilma lusikaga segamata. Liiguta potti ringi, et karamell ühtlaselt pruunistuks ning kohe kui viimased suhkrukristallid on sulanud, võta pott tulelt.
2. Kuumuta koor ning nirista vaikselt suhkru juurde. Vaata ette, segu võib pritsida! Vispelda ühtlaseks ning pane pott tagasi madalale tulele.
3. Seejärel lisa vähehaaval võitükid ja sool ning vispelda ühtlaseks. Vala mõnda purki-kaussi ning lase jahtuda. Jahenedes kreem taheneb.
4. Küpsiste jaoks vahusta toasoe või suhkruga. Suru kahvliga banaan tükiliseks püreeks ja sega kõik küpsise koostisained omavahel kokku, millest saad taina.
5. Tõsta lusikaga tainast küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kuhjakesed. Jäta küpsiste vahele ruumi, kuna nad vajuvad küpsedes õhemaks. Tõsta igale küpsisele teelusikatäis karamellkreemi ja puista peale veidi pähklid. Küpseta 180 kraadi juures umbes 15-18 minutit ja lase enne söömist küpsistel restil jahtuda.

Loe pikemat blogipostitust siit