Seda jooki koolaga ei segata: Macallani ühelinnaseiviski aastast 1926 maksis ligi miljon eurot. Foto: Reuters/Scanpix
Toiduuudised
4. oktoober 2018, 21:24

KALLIS KÄRAKAS: vaata, millise rekordhinnaga müüdi äsja pudel viskit (2)

Šotimaal saab 16. sajandist pärineva lossi osta veidi enam kui miljoni dollariga. Sel nädalal maksti aga sarnane summa ühe 0,75-liitrise pudeli ühelinnaseviski eest.

New York Times kirjutab, et alkohoolsete jookide Pühaks Graaliks nimetatud viskipudel püstitas rekordi, kui selle hinnaks kujunes oksjonil üle 1,1 miljoni dollari ehk 9,6 miljoni euro.

60 aastat vana Macallan Valerio Adami 1926 on Šotimaa oksjonimaja Bonhams eksperdi teatel „üks haruldasemaid ja ihaldusväärsemaid pudeleid, mis iial toodetud“. Oksjoni lõpphind sisaldas ka 167 000 euro suurust tasu müügi korraldajale.

Kalli käraka ostja soovis jääda anonüümseks. Bonhamsi teatel aga oli tegu Aasia inimesega, kes tegu pakkumise telefoni teel.

Pudel müüdi Edinburghis, see seisis uhkel šotiruudulise kangaga alusel ja spetsiaalselt loodud kastis. Joogi väärtusele lisas aga oma panuse ka väike seos Itaaliaga – Šotimaa destilleerimiskoda Macallan lasi viski sildi kujundada popkunstnik Valerio Adamil. Jook villiti pudelisse 1986. aastal pärast 60 aastat kestnud laagerdumist.

Viski väärtust mõjutab kindlasti ka selle haruldus. Jooki villiti vaid 24 pudelit – 12 Adami kujundusega ja 12 briti Peter Blake’i disainiga – ja keegi ei tea, kui palju neist täna alles on.

Kuidas aga võiks maitsta viski, mille pudel maksab miljoni? Vähemalt ühe spetsialisti sõnul ei vasta Macallan Valerio Adami 1926 maitseomadused siiski hinnasildile.