Paljud kodukokad pelgavad pärmitaina valmistamist. Olgu selles süüdi eelnevad ebaõnnestunud katsed või hoopis midagi muud – täna harutame pärmitaina keerulisena tunduva maailma üksipulgi lahti ja pärast seda ei pea sa enam kunagi poetainast kasutama.
Magusa pärmitaina põhiretsept
Sellest kogusest saab küpsetada umbes 12–15 magusat saiakest.
2,5 dl piima
25 g presspärmi
100 g suhkrut
1 tl soola
450 g jahu
100 g toasooja võid
Pärm ja vesi. Foto: Ragne Värk
Kuumuta piim käesoojaks (37 kraadi). Lisa piimale murendatud pärm, suhkur ja sool.
Lisa jahu. Foto: Ragne Värk
Lisa segades juurde jahu ja seejärel pehme või.
Sõtkumine Foto: Ragne Värk
Sõtku, kuni tainas käte ja kausi küljest lahti lööb.
Foto: Ragne Värk
Lase tainal soojas kohas rätiku all umbes 30–45 minutit kerkida. Rulli tainas õhukeseks ja kata meelepärase täidisega.
Pea meeles!
* Kõik komponendid peavad taina valmistamisel olema toasoojad.
* Pärmitainas ei tohi jääda mage – lisa soola ja suhkrut nii, nagu retseptis antud.
* Kõige mugavam on kergitada tainast 50kraadises ahjusoojuses.
Foto: Ragne Värk