Foto: Pexels
Toiduuudised
8. oktoober 2018, 13:18

Pane sügisene lehesadu aia heaks tööle

Sahisevates värvilistes lehtedes on väga romantiline mõnusaid pikki jalutuskäike teha. Koduaias tundub kolletav ja kirju muru aga tüütu kohustusena.

Lehesadu nähes tõmbub alatasa kulm kipra – jälle tuleb tundide kaupa riisuda? Esimese hooga ei tulda sageli aga selle pealegi, et lehtede ülesanne pole aiapidajat närvi ajada, vaid huumusena maapinda väetada, et kõik toitvad mineraalid rohttaimedele kosumiseks anda. Hortese aianduskeskuse tootejuht Maria Liivamägi jagab nippe, kuidas maha langenud puulehed aia heaks tööle panna.

Tee väärt komposti

Kevadisteks istutustöödeks on kompost võrratult rammus vitamiiniallikas. Kuhja niisked ja värskelt maha kukkunud lehed umbes kahe meetri laiusesse hunnikusse ning kata niiskuse säilitamiseks mullaga. Et lagunemine oleks edukas, võid lehtede vahele kihiti ka mulda või puutuhka panna. Mõned korrad kompostihunniku segamist ühtlustab kõdunemise käiku.

Kui lehehunnik aias silma riivab, võid kompostida ka suures tugevast kilest kotis. Selle valiku pluss on kindlasti märksa kiirem kõdunemisprotsess. Korja vajalik kogus lehti kokku ja suru tihedalt kotti. Kui lehed pole piisavalt niisked, võid neile veidi vett peale valada. Hoiustamiseks seo kotisuu kinni, tee külgedele õhuaugud ja jäta kevadet ootama.

Kuivi lehti on talvel hea kompostrisse ka köögijäätmete vahele panna, et suurendada kuivaine hulka.

Niida murule väetiseks

Ei viitsi riisuda? Aja muruniiduk välja ja purusta murule kukkunud lehed. Korda tegevust sügisel igal nädalal kuni viimaste lehtede langemiseni. Vihm, putukad ja talv aitavad niigi peenel lehesodil kenasti kõduneda, andes pinnasele usinalt toitaineid. Kevadel tervitab sind aga looduslikult väetatud muru, milles ei kasva enam nii palju umbrohtu. Tegelikult on purustatud lehed ka komposti jaoks ideaalsed, sest sisaldavad süsinikku.

Jäta aiaelanikele talvitumiseks

Tõsta aianurka üks korralik lehehunnik ka ootamatutele külalistele. Seal talvituvad siilid, putukad või konnad tunnevad tänulikkust sooja pesa eest.

Väärtuslik multš

Riisutud või juba purustatud lehed võid kanda lillepeenardesse püsililledele, juurviljaaeda ning puude ja põõsaste alla orgaaniliseks multšiks. Piisab paari sentimeetri paksusest lehekihist. Multš aitab pinnasel niiskust säilitada ja vähendab umbrohu levikut. Kõdunemise käigus annab see pinnasele rohkelt toitained, nii et taimed ei pruugi hiljem eraldi väetamist vajadagi. Et tuul lehti kohe laiali ei puhuks, võid lehepurule veidi liiva raputada.

Kaeva lehed peenrasse

Kui sa kompostiga jännata ei viitsi, võid kokku riisutud puulehed hoopis peenramaale viia ja mullaga läbi kaevata. Seal lagunevad need eriti kiiresti ja rikastavad mulda taimetoitainete ning huumusega. Ka pinnas muutub kobedamaks. Sobib hästi juurvilja- ja lillepeenardele ning istutusmullale lisandiks.

Taimedele külmakaitseks

Kuivad lehed on mõnusaks tekiks külmaõrnadele taimedele peenral ja kasvuhoones. Sooja katte eest tunnevad eriti suurt tänu näiteks hilissügisel istutatud tulbisibulad – külmakaitse aitab paremini juurduda. Piisab umbes 5 cm paksusest lehekihist, kaitseks külmade ilmade eest võid selle omakorda katta vettpidava kattega. Kevadel lükka talvine külmakaitse varakult laiali, muidu takistab see maapinna sulamist.

Vaasi, seinale, südamesse

Enne kui lehed tüütu töö pähe kokku riisud, vali kõige kaunimad välja ja vii tuppa. Põimi neid kirevuse lisamiseks lilleseadetesse, kuivata raamatute vahel või tee koos lastega põnevaid kunstiprojekte. Kuivatamine on hea nipp, sest värvilised lehed säilitavad paberi vahel värvi ja kauni välimuse ning hoiavad sügise ilu veel kaua südames.

Korja lehed kiirelt kokku!

 Puhu!

Lehepuhureid ehk õhuluudasid on kahte tüüpi. Ühed vaid puhuvad, teised puhuvad ja imevad. Viimaste eelis on asjaolu, et lehti imev masin purustab need kohe ära ja korjab kogumiskotti. Sisu võid otse komposti tõsta. Peale lehtede hunnikuse puhumise või kotti kogumise saad toredat abimeest mitmeti kasutada. Puhasta näiteks veerenne ja vihmaveetorusid, kasvõi muruniidukit. Talvel on masin abiks värskelt sadanud lumekihi koristamisel katuselt, kõnniteelt, autolt.

Hinnad jäävad vahemikku 30–500 eurot. Puhureid saad ka rentida, päevahinnad algavad 12 eurost.

Niida!

Kuivad langenud puulehed võid ära hekseldada muruniidukiga, niida kogu sügise vältel. See jääb murule väetiseks. Liiga märjad lehed kipuvad niidukit ummistama, seetõttu niida kuivematel päevadel. Kogujaga muruniiduk teeb elu aga mugavaks kompostijatele, sest võimaldab kogutud lehe ja rohu segu kasvõi otse kompostrisse viia.

Muruniidukeid on väga laias hinnaklassis, saad neid ka rentida. Rendihinnad algavad 10 eurost päev.

Rehitse!

Lehtede, heina ja muude jäätmete riisumiseks on väga mitmesuguseid rehasid. Laia peaga rehad sobivad väga hästi lehtede kogumiseks, sest haaravad korraga suurema ala. Vali võimalusel mõne boonusega reha, nt selline, millel on lisaruum sodi kogumiseks või mida saad vastavalt pinnale laiemaks-kitsamaks muuta. Vali riisumiseks kaalult kergem reha, nii väsitad end vähem.