Foto: Pixabay
Toiduuudised
20. september 2018, 17:29

TEADLASTE LUUBI ALL: millised afrodisiaakumid tõstavad ka päriselt seksi-isu?

Mitte kõik paljukiidetud afrodisiaakumid ehk söödavad seksi-isu tõstjad ja libiido kergitajad ei pruugi tegelikult töötada. Üks teadlastegrupp Justin Lehmilleri juhtimisel analüüsis teaduskirjandust väidetavate afrodisiaakumite kohta ja avaldas tulemused väljaandes Sexual Medicine Reviews. Maxim vahendab, millised väidetavad kirerohud teadlaste rangele uurimisele vastu pidasid ehk ka päriselt seksi-isu üles võivad ajada. Ning millised mitte. 

Austrid

Austrid sisaldavad näiteks tsinki ja teatud aminohappeid, mis arvatakse mõjutavat hormoonide ja virgatsainete tootmist kehas sellisel viisil, et tõuseb seksi-isu. Teadlased ei leidnud aga mingit tõestusmaterjali selle kohta, et molluskid seda ka päriselt teevad. Samas ei ole tõestatud ka vastupidine. Niisiis: keegi ei tea, kas auster on ka päriselt afrodisiakum või mitte, aga vähemalt maitseb see hea.

Hõlmikpuu

Paljud kasutavad hõlmikpuud vereringe soodustamiseks – eriti ajus – ja tunnetusliku soorituse parandamiseks. Mõned aga usuvad, et see annab ka seksile väikse tõuke, sest see ju elavdab vereringet kogu kehas ja tõstab seega verevoolu teatavatesse kudedesse.

Teadlased uurisid ... ja leidsid, et see vastab tõele. 2011. aastal anti ühe uuringu käigus rottidele hõlmikpuuekstrakti. Neil tõusis dopamiinitase ja isastel rottidel polnud see ainus, mis tõusis.

Mesi

Viiendal sajandil peeti mett nii võimsaks afrodisiaakumiks, et äsja abiellunud jõid kääritatud mett ehk mõdu – iga päev kuni kuutõusuni välja. Nii tekkis sõna „honeymoon“ („meekuu“), eesti keeles „mesinädalad“.

Teadlased mee ja seksi-isu vahel siiski seoseid ei leidnud. Kuid: mesi sisaldab ohtralt boori, mis reguleerib östrogeeni ja testosterooni taset ja seega võiks aidata kaasa ka libiidole. Lisaks annab mesi kõvasti energiat – millest seksis on kahtlemata kindlasti kasu.

Ženženn

Siinkohal ei jäänud ka kriitilistel teadlastel muud üle kui nõustuda ammuse uskumusega, et ženženn vähemalt peenisekandjatele väga turgutavalt mõjub. Vähemalt seitse sõltumatut teaduslikku uuringut on tunnistanud, et vaid paarinädalane ženžennikuur parandab märkimisväärselt meeste sooritust ja aitab neil ka voodis kauem vastu pidada. Lisaks on uuringute käigus veel leitud, et see taim tõstab testosteroonitaset ja parandab vereringet.

Šokolaad

Kui mõelda korraga seksile ja toidule, siis miskipärast kangastub paljudele just šokolaad. Maitseb hea, on magus ja sel arvatakse olevat serotoniinitaset tõstev toime.

Teadlased leidsid aga, et sel maiusel pole seksuaalse funktsioneerimisega mingit pistmist.

Kuid: on teada, et tume šokolaad sisaldab fenüületülamiini. See on närvisüsteemi stimulant, mis vabaneb kehas ka siis, kui inimene on armunud. Ka toimib see sarnaselt endorfiinidele, mis vabanevad seksi ajal. Ehk: teadlased küll ei leia, et šokolaad oleks afrodisiaakum, aga nad ei saa ka väita, et see ei teeks õnnelikumaks.

Maca

Andides kasvav juurikas sarnaneb ženženniga, ka toimelt. Erinevad teadusuuringud on leidnud, et see tõesti muudab inimest kiimalisemaks. Kolm grammi pulbrit päevas – ning mehe seksi-isu kasvab, seemnerakkude kogus ja viljakus samuti.