Toiduuudised

Pärnumaa parimad toidumeened on marjamaius ja jääsiider (1)

Toimetas Kersti Eero, 10. september 2018, 08:49
Pärnumaa parim toidumeene - MTÜ Roheliselt Värske Elu - mustsõstramaius on valmistatud mahla pressimisel järgi jäänud marja kestadest ja seemnetest. Foto: Ragne Värk
Pärnumaal korraldati esmakordselt parimate toidumeenete konkurss, et leida piirkonnale iseloomulikke tooteid, mida oleks külastajatel tore kingitusena kaasa võtta. Konkursile laekus kokku 76 toodet ja nende hulgast valiti võitjad neljas kategoorias.

Foto: Ragne Värk

Pärnumaa parimaks leivaks valiti MTÜ Roheliselt Värske Elu puuviljaleib, mis võlus hindajaid lisaks oma väga heale maitsele ka kena riidest pakendiga. Uudistoodete kategoorias oli žürii lemmikuks Kristi Lehtla pärnaõietee kompekt, eripreemia parima loo eest anti Otto talu kartulivorstidele ja lennureisijate lemmikuks hinnati Kapteni talu ahvenakrõpse.

Foto: Ragne Värk

Samal teemal

Parim joogimeene on Jaanihanso jääsiider. Jaanihanso peremehe Alvar Roosimaa sõnul valmistatakse jääsiidrit värskelt pressitud õunamahlast, millest eraldatakse külmutamise teel liigne vesi ning kääritatakse seejärel vein. “Jäävein sobib oma intensiivse maitse tõttu nii aperitiiviks kui ka dessertveiniks,” lisas Roosimaa.

Pärnumaa parim toidumeene 2018 on MTÜ Roheliselt Värske Elu esitatud mustsõstramaius. Idee autori Merle Einola sõnul sündis see koos Kaatarusaare taluga, kus on mahla pressimisel järgi jäänud marjakestad ja –seemned püreestatud, pressitud kokku ja seejärel kuivatatud. Kuivanud massist lõigatakse väikesed tükid, mis rullitakse kokku, lõigatakse seibideks ja veeretatakse mustsõstrajahus.