Moskva tipprestorani köögis sünnivad põhjamaade köögi parimad roadFoto: MOS, Asja Borisova
Toiduuudised
11. august 2018, 00:01

Tippkokk Peeter Pihel toitis Moskva gurmaane kohvipaksu ja tursapeadega (1)

Eesti tippkokk Peeter Pihel andis Moskvas moodsa, „ninast sabani“ õhtusöögi Zero Waste Dinner. 4900 rubla ehk umbes 70 euro eest sai maitsta hõrgutisi sellisest söögikraamist, mis muidu prügikasti lendab või loomadele ette antakse – tee taldrikule leidsid nii tursapea, kuivanud leib kui ka kohvipaks.  

Kolm aastat järjest Pädaste mõisa restorani peakokana Eesti parima koka tiitli pälvinud ning kolm ja pool aastat Rootsi tipprestoranis Fäviken Magasinet töötanud Pihel tutvustas viimase aja tõusvat moesuunda restoranimaailmas, „ninast sabani“ ehk jäätmevaba toidutegemist Moskvas restorani MØS Gastronomic Smart&Casual sünnipäevapeol. 

Skandinaavia köögi poolest tuntud MØS, mis taani keeles tähendab vanaema musi, ei paku siiski kodust toitu, vaid hoopis põhjamaade köögi hõrgutisi. Moskva gurmaanide ühe lemmikkoha aitas kolm aastat tagasi käivitada teinegi Eesti tippkokk Andrei Korobjak. 

Köögivilja koortest valmistaud puljongis on pakendites kannatada saanud riisinuudlid, suhkrupeedi varred, tursapõsed ja -kurgud ning suitsukala nahkadest ja luudest  infuusitud maitseõli. Foto: MOS, Asja Borisova

Idee veidi tavatust dineest stiilis „peast sabani“ oli sündinud aasta tagasi koos restorani PR-juhi Sergei Ivanoviga, kes on Eesti gastronoomia suur fänn. Toidukraami kuuekäiguliseks õhtusöögiks, millel osales ka kohalikke peakokki, varus Peeter Moskvast. Eestist oli ta kaasa toonud üksnes tursapead, sest Venemaal müüakse kala ainult ilma peata.

„Õhtusöök koosneb Põhjala köögi roogadest, aga püüdsime ka rõhutada nüüdisaja ülemaailmset probleemi – toiduainete ebaratsionaalset kasutamist söögi tegemisel. Zero Waste – see on, kui soovite, ökoloogiline eluviis,“ rääkis Pihel, kelle sõnul läheb Lääne inimestel tavaliselt raisku kuni kolmandik külmkapis leiduvast toidukraamist. Sellega saaks tema sõnul kolmekordselt ära toita kogu maailma näljased. Pihelile meeldib end aeg-ajalt kokana n-ö raamidesse seada. Nüüd soovis ta õhtusöögikülalistele teadvustada mõtet: lõpuni ära kasutada saab ükskõik millist toiduainet. Nii valmib maitsev ja samas ka säästlik roog. 

Lillkapsa-broccoli kimchi kergelt soolatud lambasüdame, õlle tegemisest järgi jäänud linnaste (krõbedal kujul), kõvaks läinud rukkileiva majoneesi, koriandri ja peterselli varre rootsudega. Foto: MOS, Asja Borisova

Veel mõni aasta varem polnud see kõik gastronoomias võimalik, väidab Pihel. Ent arenenud tehnoloogia aitab välja tuua ka selliste toiduainete maitset, mida varem peeti vaaritamiseks sobimatuks.  

Nii läksid kuuekäigulise õhtusöögi jooksul kaubaks nii porrulaugu kõige rohelisem osa, lillkapsa varred, hommikune kaerapuder ja üleküpsenud banaanid, kui ka tursapea osad – põsed ja lõuad. Tahkunud leib sai uue hingamise küpsiste ja majoneesina, viimasel juhul kaaslaseks kergelt soolatud toores tallesüda. Gurmaanid said proovida ka tumedas õlles hautatud seapõske ja õhtusöögile pani punkti dessert – kohvipaksu-posset.  

Õnnestunud õhtusöögi üle rõõmustavad (pildil vasakult) Eestist pärilt Andrei Shmakov, kes juhib Moskva legendaarseima hotelli Metropol kööke, restorani MØS Gastronomic Smart&Casual peakokk Jury Aguzarov ja Peeter Pihel. Foto: MOS, Asja Borisova

Ajal, kui Pihel Fäviken Magasinetis töötas, teenis restoran eesotsas peakokk Magnus Nilssoniga teise Michelini tärni. Nilssoni kinnitusel oli see kogu tiimi, aga suuresti tema parema käe Peetri teene, kes oli toonud restorani uusi tuuli. Praegu Tallinnas Kotzebue tänaval liha- ja pagaritöökoda pidaval Pihelil on plaanis avada samuti ninast sabani põhimõttel tegutsev restoran. 

Tallinnas Kotzebue tänaval liha- ja pagaritöökoda pidaval Pihelil on plaanis avada ninast sabani põhimõttel tegutsev restoran. Foto: MOS, Asja Borisova

Tänavu mais külastas Eestit jäätmevaba elustiili üks eestkõnelejatest, Bea Johnson USAst. Tema auks F-Hoones korraldatud õhtusöögi kontseptsiooni autor ja teostaja oli samuti Peeter Pihel. Menüü sündis päeva saadustest, mis jõudsid kokani Telliskivi Loomelinnaku restoranidest.