MOZZARELLA-TOMATIBURGER PROSCIUTTO’GA.Foto: Ragne Värk
Toiduuudised
29. juuli 2018, 11:58

Koduste burgerite salamaailm - kaks imemaitsvat retsepti!

Burgerimaailmas on toimunud tõsine revolutsioon. Üha enam populaarsust koguv tänavatoit on juba paljude toidukohtade menüüs, sealhulgas burger. Oli aeg, kui toekas sai ketšupi-hapukoorekastme, kapsasalati ja sügavkülmast võetud pihviga ülimat menukust kogus. Praegu küpsetavad aga paljud toidukohad oma burgerisaiad ise või tellivad pagarilt. Täidisena kasutatakse põnevaid tooraineid ja kastmete retseptid on samuti omalooming.

Burgerit on äärmiselt lihtne kodus ise teha. Pärnu tänavatoidukohviku Tänav perenaine Andra Kalda ütleb, et burgeri valmistamisel tuleb vaid silmas pidada kuldse kolmiku reeglit – burger koosneb kolmest olulisest komponendist: kuklist, kastmest ja kotletist. Mis jääb nende kolme vahele, on täiendus. Seega, kui planeerid burgeritegu, pea tooraine valikul silmas just seda reeglit ja tulemuseks on tänavagurmee otse sinu kodus.

Soovitusi ja kavalaid nippe:

Kui sul napib ideid, mida kukli vahele pista, mõtle klassikalistele salatitele ja kasuta neid burgeritäidisena: Caesari, Kreeka, Capri, Nizza või Waldorfi salat, coleslaw, tabbouleh vms.

Kui kukliküpsetamine pole meeltmööda, aga poest burgerisaia osta ei taha, asenda kukkel croissant’i, lameleiva, panini või näiteks koorikleiva või -saiaga. Pagarilettidel müüakse väga põnevaid kukleid, mis pole otseselt mõeldud burgeri valmistamiseks, aga sobivad suurepäraselt. Nii saad valida erinevaid jahusid ja seemneid sisaldavaid kukleid.

Valmista kotlet alati kvaliteetsest toorainest – värskest lihast või kalast.

Kui soovid maitsest tunda, et kotlet oleks justkui grillil valminud, lisa kotletitainale veidi suitsusoola või -paprikat. Sama efekti saad suitsuse maitsega kastet kasutades.

Kui on isu vegeburgeri (ilma liha ja kalata) järele, asenda pihv köögiviljakotleti, grilljuustu, tofu või jämedate grillitud köögiviljaviiludega (suvikõrvits, paprika, baklažaan on eriti head). Poodides on üsna lai valik sojatooteid, mis sobivad nii praadimiseks kui ka grillimiseks ning asendavad suurepäraselt liha. Sojatoodete puhul pea meeles, et neid võib julgelt maitsestada ja enne marineerida. Veganburger valmista hoopis ilma saiata – kukli asemel kasuta kaht portobello seent – üks täidise alla, teine peale.

Nii tavalise kui ka vege- ja veganburgeri kastmeks sobivad maitsetest tulvil hummused. Nende valik on üsna suur. Ketšupi asemel on põnev lisada marjaseid ja suitsuseid BBQ-kastmeid või röstitud köögiviljadest valmistatud määrdeid. Vähem rammusad kastmed valmista maitsestamata jogurtist või asenda hoopis õlibaasil valminud ürdiste vinegretilaadsete kastmetega.

RETSEPTID

MOZZARELLA-TOMATIBURGER PROSCIUTTO’GA. Foto: Ragne Värk

MOZZARELLA-TOMATIBURGER PROSCIUTTO’GA

Mitmele: ühele
Aeg: 15–20 min

1 burgerikukkel
60 g mozzarella-kirsse
60 g kirsstomateid
2–3 viilu prosciutto’t
2–3 sl basiilikukastet

värskeid basiilikulehti

Rösti kukli lõikepinnad kuumal kuival pannil kuldseks ja krõbedaks. Aseta kukli alumine pool taldrikule. Kortsuta peale singiviilud ja kata poolitatud tomatite, värskete basiilikulehtede ja mozzarella-kirssidega. Nirista peale basiilikukaste. Kata kukli pealmise poolega.

Basiilikukaste:
30 g värsket basiilikut
100 g õli
20 g sidrunist pressitud mahla
15 g mett
soola, pipart

Pane kõik komponendid kannmikserisse ja vurista ühtlaseks siidiseks kastmeks.

BURGER COLESLAW’ JA VEISEPIHVIGA

Mitmele: kahele
Aeg: 15–20 min

2 burgerikuklit
4 sl (isetehtud) majoneesi
4 Frillice lehte
160 g coleslaw’d
2 veisepihvi
4–6 kirsstomatit

Rösti kukli lõikepinnad kuumal kuival pannil kuldseks ja krõbedaks. Kata majoneesiga. Aseta kukli alumine pool taldrikule. Kata Frillice lehe, coleslaw’, pihvi, poolitatud tomatite ja seejärel kukli pealmise poolega.

Coleslaw:
100 g värsket kapsast
60 g porgandit
1 sl hakitud peterselli
2 s l majoneesi
soola, pipart

Haki kapsas ja porgand peenikesteks ribadeks. Sega majoneesi ja peterselliga. Soovi korral maitsesta soola-pipraga.

Veisepihv:

300 g veisehakkliha
2 sl tomatipastat

0,5 tl soola
1 tl sinepit
1 tl hakitud küüslauku

1 tl jahvatatud suitsupaprikat
pipart

Sega kõik komponendid omavahel korralikult läbi. Jaga mass kaheks ja vormi käte vahel lamedateks kotlettideks. Küpseta pannil või grillil.

Majonees:
1 munakollane
1 laimist pressitud mahl

200 ml õli
1 tl mett
0,5 tl sinepit
pipart ja noaotsaga soola

Pane kõik komponendid kõrgemasse anumasse. Mikserda kergelt segamini. Mikserdamist jätkates nirista peene joana juurde õli. Õli lisamisel peaks segu järjest paksenema hakkama, kuni saad tihke määritava majoneesi.