Foto: Pixabay
Toiduuudised
20. juuni 2018, 15:20

PROFID ANNAVAD NÕU: 13 nippi, et paremini grillida (1)

Üks Eesti mees teab väga hästi, kuidas grillida ja kõrvaltargutajad võiksid tema arvates nõuanded enda teada jätta. Aga ka Eesti mees võiks teha erandi, kui nõuandjaks spetsialistid. Thrillist kogus erinevatelt grillimise ja barbeque asjatundjatelt ehk selle valla professionaalidelt kokku 13 lihtsat nõuannet, kuidas küpsetada sütel liha ja muud värki nii, et tulemus oleks maksimaalselt hea.

1. See ei käi nii, et viskad liha peale ja unustad ära

Grill ja liha vajavad hoolt, tähelepanu ning armastust.

2. Hangi parim liha

Investeeri kvaliteetsesse lihasse. Liha kvaliteet ja värskus on võrdeline grillija edukusega.

3. Pintselda ürdipintsliga

Et liha püsiks meeldivalt niiske, on kasulik seda grillimise ajal näiteks või, hea õli või kastmega pintseldada. Pintsliks võiks ideaalis olla puulusika külge seotud tüümiani-, rosmariini- ja salveiviht.

4. Kiiremaks valmimiseks kata liha kinni

Kui liha on saanud natuke suitsu ja väljast pruunistunud, siis on hea see valmimise kiirendamiseks ja mahlasema tulemuse saamiseks fooliumile asetada, seejärel sortsu vee või õunamahlaga katta, kinni mässida ja uuesti grillile asetada. Teine variant on kasutada tihedalt kaanega kaetud panni – ka seal ei tohi unustada vedelikku.

5. Pööra tähelepanu kuumuse lähedusele

Liha ja kuuma-allika vahemaad saab kasutada kui kokkamisabinõu. Kõike ei pea tingimata grillima otse kuumade süte kohal. Näiteks on hea liha kuumal grillipoolel ära pruunistada ja lükata siis jahedamale poolele aeglaselt küpsema. Nii ei kõrveta sa liha ka ära.

Foto: Pixabay

6. Jälgi alati temperatuuri

Püsiva temperatuuri hoidmist mõjutavad muuhulgas grillija ise, ilm, õhk, söetüüp, grilli avamine ja sulgemine. Sinust ei saa meistergrillijat enne, kui oled ära õppinud tule põhimõtted, süte kuumuse hoidmise, suurendamise ja vähendamise nipid.

7. Alusta süütamisega varakult

Enamasti ei lasta sütel n-ö küpseks saada, vaid süüdatakse need vahetult enne grillimist. Pigem peaks aga tule alla panema tund enne seda.

8. Paksud lihatükid küpseta tagurpidikäigu meetodil

Ehk: madalal kuumusel kuni umbes 90% tulemuseni ja seejärel suurel kuumusel lõpuni.

9. Lase lihal järelküpseda

Kõige parem on liha, mis on saanud pärast grillilt mahavõtmist kuumakastis tund või paar järelküpseda. Kannatlikkus saab ära tasutud.

10. Puhtus ja head söed

Tee kindlasti grill enne küpsetamist puhtaks ja eemalda eelmiste kordade tuhk ning söed. Kasuta head ja kvaliteetset sütt ja väldi võimalusel süütevedelikku. Enne liha restile asetamist veendu, et see on tuline ega võta liha külge.

Foto: Pixabay

11. Õpi oma varustust tundma

Sageli tehakse see viga, et kiirustatakse liialt, minnakse närvi ja keeratakse liha tuksi. Võta aega oma grilli või suitsuahju tundmaõppimiseks, ära karda vigu teha ja neist õppida.

12. Proovi kuivmarinaadi

Liha võib osutuda maitsvamakski, kui sa selle 24 tundi enne valmistamist kuivalt vürtside-ürtidega üle hõõrud ja siis omasse mahla marineeruma jätad.

13. Vali õige puit

Kui sa liha suitsutad, kasutad valmissüte asemel või kombinatsioonis sellega puitu, siis vali see targasti. Head grillrestoranid küpsetavad-suitsutavad sea-, veise- ja kanaliha ning kala tammepuuga. Kergema suitsumaitse saamiseks võib eksperimenteerida ka näiteks kirsi- ja õunapuu puiduga.