SÖÖ UMBROHTU! Eesti metsa supertoit on kõrvenõges (30)
„Meie pika ja räsiva talve järel on värske kevadine nõgesevõrse parim turgutus, mida kehale anda,” ütleb väetoitude ekspert Margit Kirsipuu. Nõges sisaldab taimedest kõige rohkem mineraale – eriti rauda – ja on võimas taimse valgu allikas. Samuti rikastab see verd, hoiab kolesteroolitaseme normis, leevendab kevadisi allergiasümptomeid, puhastab maksa, alandab kaalu ja seob organismis ladestunud mürke.
„Esimeste päikesekiirte energia talletub nõgeselehtedes. Kogu see jõud ja energia jõuab tänu taime biokeemilistele omadustele meie kehasse. Kui panna nõgest smuuti, supi, pudru, pannkoogi või omleti sisse, siis piisab juba väikesest kogusest, et taime väest osa saada,” räägib Margit oma kogemuse põhjal.
Tema sõnul on nõges kevadeväge täis enne jaanipäeva. Sügisel aga tasub koguda ja kuivatada nõgeseseemneid – et neid toitudesse lisada. „Rauarikast taime tuleb teadlikult tarbida, et vere hemoglobiinitase liialt ei tõuseks. Seega – kuni kaks nädalat nõgeseroogadega ja siis tuleks pausi pidada. Trombiohu tõttu peaksid vanemad inimesed ja need, kes kasutavad ravimina verevedeldajat, ettevaatlikud olema,” hoiatab Margit.
Nõges on heade omaduste poolest nii rikas, sest tema juured tungivad kuni kolme meetri sügavusele. „Taim ammutab endasse maapinna eri kihtidest kasulikke aineid.”
Kommentaarid