Foto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
5. veebruar 2018, 12:14

PÕRGUVÄRK: pruulikoda lõi pipragaasimaitselise õlle (1)

Põhjala ja Käbliku õllemeistrid, ärge teie järgnevast inspiratsiooni võtke. Sest maailmas on vähe asju, milles võiks olla kindlam – mitte keegi ja mitte kunagi pole pärast näkku pipragaasi pahvaka saamist mõelnud: „Hmm, sellest saaks ju maitsva õlle!“

BroBible märgib, et Dogfish Head’i pruulikoja tegijad pole tõenäoliselt pipragaasi näkku saanud, aga mingi traumaatiline kogemus nende viimase pruuli taga ilmselt ikka on.

Selle USA Delaware’i osariigi pruulikoja õlu In Your Mace on kirjelduse kohaselt „kohvipiima-stout, mis on pruulitud Zanzibari saarte kaneelist, mace-vürtsist, piimasuhkrust, kohvist, sigurist ja mis kõige olulisem – chili-õlidest, Mace’i aktiivsetest koostisosadest.“

Vahemärkus: sõna „mace“ tähendab inglise keeli näiteks sõjanuia, aga on ka tuntud pipragaasibränd ja sageli pipragaasi sünonüüm.

Tuleb välja, et selle õlle idee tekkis ilmselt mõne jalgpalliväljakul saadud peatrauma tagajärjel. Dogfish Head’i Sam on Mace Security International’i (firma, mis muuhulgas toodab pipragaasi) asepresidendi Eric Crawfordi sõber ja koolikaaslane. Omal ajal mängisid nad koos jalgpalli – ega võitnud kunagi ühtki mängu.

Mehed mõtisklesid paari õlle juures vanade aegade üle ja plaanisid ühtlasi reisi Bostonis toimuvale ekstreemõllede festivalile. Neil tekkis idee, et oleks lõbus pruulida koos üks piirenihutav õlu, mis sisaldaks seikluslikke koostisosi. Näiteks kaks mace’i variatsiooni. Üks on toiduvalmistamisel kasutatav vürts, mida saadakse muskaatpähklist ja teine on looduslik pipraõli, mida sisaldab ka Mace’i pipragaas.

Õnneks pakutakse seda õlut vaid kahel õlleüritusel USAs, pipragaasiõllesid on pruulitud vaid 200 pudelit ja need maksavad 18 dollarit (14,40 EUR) tükk.