Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
22. detsember 2017, 10:00

Kas tead, millised on taljesõbralikud peotoidud?

Pärast pidu ei pea sa tundma süümepiinu ega kõhus ebamugavat raskustunnet. Kõik järgmised peoroad on tervislikud, väherasvased, laktoosi- ja gluteenivabad ning väikese suhkrusisaldusega. Rohkem häid maitseid, vähem kaloreid – head isu!

Kurgitopsid herne-fetakreemi ja lõhega
20 tk

Kevadiselt värsked ja värvilised suupisted. Tee ampsud valmis vahetult enne serveerimist, sest lahtilõigatud kurk kipub seistes vettima.

2 pikka kurki
2–3 õhukest viilu külmsuitsulõhet

Herne-fetakreem:

400 g külmutatud rohelisi herneid
150 g (laktoosivaba) fetajuustu
2 küüslauguküünt
2 sl sidrunimahla
1 sl värskeid mündilehti või 1 tl kuivatatud münti
soola, pipart

kaunistuseks rediseid, hernevõrseid ja tilli

Esmalt valmista kreem. Selleks sulata herned ja surista köögikombainis ühes teiste ainetega kreemiks. Lõika lõhe umbes sentimeetri laiusteks pikkadeks ribadeks, kurk aga umbes 2 cm paksusteks juppideks. Õõnesta teelusika äärega kurgi sisu välja, aga jäta “põhi” alles. Tõsta täidis kurkidesse. Aseta peale rullikeeratud lõheribad. Kaunista rediseviilude, hernevõrsete ja tilliga.

Salatilootsikud vürtsikate ubade, avokaadokastme ja tomatisalsaga
20 tk

Maitsvaid lootsikuid saab süüa sõrmede vahelt. Tee vaagnatäis enne külaliste saabumist valmis või tõsta kõik koostisained kausikestega lauale, nii saab igaüks ise oma lootsikutäie valmis meisterdada.

3 väikest salatipead (Little Gem)
1 viilutatud punane sibul
u 150 g tomatisalsat (valmistoode)

kaunistuseks värsket koriandrit ja laimilõike

Vürtsikad oad:

1 purk (400 g) punaseid ube
2 sl oliiviõli
1 tl kuivatatud tüümiani
1 tl jahvatatud koriandrit
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
0,5 tl tšillihelbeid
soola, pipart

Avokaadokaste:

2 avokaadot
1 sl oliiviõli
1–2 tl laimimahla
1 küüslauguküüs
noaotsaga tšillipulbrit
1 sl värsket hakitud koriandrit
soola, pipart

Valmista oad. Nõruta konservoad vedelikust, loputa sõelal külma veel all ja kuivata köögipaberi vahel. Kuumuta pannil õli, lisa oad koos maitseainetega. Prae segades paar minutit, kuni ubadest on kuumus läbi käinud. Lase jahtuda.

Avokaadokastmeks purusta kõik vajalikud ained saumikseriga.

Eralda salatipeast lehed. Laota vaagnale. Tõsta salatilehtedest lootsikutesse avokaadokastet, ube ja tomatisalsat. Kõige peale tõsta punase sibula viilud. Kaunista värske koriandri ja laimilõikudega. Viimastest saab iga sööja soovi korral oma suupistele veidi mahla pigistada.

Tomatisupishotid
Kuuele kuni kaheksale

Maitsest pungil külm tomatisupp sobib suurepäraselt tervitusampsuks. Mugav juua otse väikesest klaasist, aga soovi korral võib seda muidugi ka lusikaga süüa. Supi saad valmis teha juba päev enne pidu.

1 sibul
2 küüslauguküünt
2 sl oliiviõli
1 sl fenkoliseemneid (ei ole kohustuslik komponent)
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
500 g poolitatud kirsstomateid
1 sl rafineerimata suhkrut
200 ml köögiviljapuljongit
peotäis basiilikulehti
Tabascot maitse järgi

serveerimiseks oliiviõli, basiilikulehti, musta pipart

Haki sibul ja küüslauk. Prae pannil kuumutatud õlis sibulat ja küüslauku vähesel kuumusel 5–7 minutit, kuni sibul on läbipaistev. Hoidu pruunistamisest! Poole praadimise pealt lisa fenkoliseemned ja vürtsköömned.

Vala panni sisu potti. Lisa poolitatud kirsstomatid, suhkur ja puljong. Kuumuta keema ja hauta kaane all u 20 minutit. Lisa peotäis basiilikulehti ja püreesta supp blenderis või saumikseriga võimalikult ühtlaseks. Aja nüüd püree veel läbi tiheda sõela, et eemaldada tomatiseemned ja -koor. Vala saadud siidine supp potti või kaussi ja anna maitse järgi teravust Tabascoga. Maitse! Kui supp tundub liiga hapu, lisa veidi suhkrut. Kui mage, lisa suts soola.

Jahuta supp. Paku väikestest kausikestest või klaasidest. Lisa serveerimisel mõni tilk oliiviõli, basiilikulehti ja värskelt jahvatatud musta pipart.

Krevetisalat mungoanuudlite, mango ja kurgiga
Kuuele

Värskusest pakatav krevetisalat rõõmustab kõiki aasiapäraste maitsete austajaid.

300 g pakk keedetud, külmutatud ja puhastatud tiigerkrevette
250 g külmutatud mangot või 1 värske mango (puhastatud ja tükeldatud)
100 g klaas- ehk mungoanuudleid
pool tšillikauna
väike peotäis värsket koriandrit
väike peotäis mündilehti
1 laim
150 g (pool pikka) värsket kurki
1 sl sojakastet
3 sl magusat tšillikastet
serveerimiseks värskeid koriandrilehti ja magusat tšillikastet

Sulata krevetid ja kui kasutad külmutatud mangot, siis ka see.

Vala nuudlitele keev vesi ja lase paar minutit pehmeneda. Nõruta. Loputa kleepumise vältimiseks sõelal külma veega ja jäta ootele.

Haki tšilli, koriander ja münt, tõsta kaussi. Pressi laimist välja mahl ning riivi koor, lisa needki. Tõmba kurgist köögiviljakoorijaga pikad laastud, tõsta kaussi. Lisa ka mangotükid ja nuudlid. Nuudlid võid enne kääridega lühemaks lõigata, siis on salatit lihtsam segada ja süüa.

Sega omavahel sojakaste ja magus tšillikaste. Vala salatile ja sega hoolsalt läbi.

Serveerimisel kaunista salat värskete koriandrilehtedega ja nirista peale veel magusat tšillikastet.

Smuutikook
12 lõiku

Kook, mida pole vaja küpsetada, maitseb nagu marjane hommikusmuuti. Pärast selle maiuse söömist on kerge ja hea olla. Kasuta võimalusel värskeid datleid (müüakse karbiga poodide köögiviljaosakonnas). Kui valmistad põhja kuivatatud datlitest, leota neid pehmendamiseks öö otsa vees.

Põhi:

2,5 dl (150 g) mandleid
10 datlit
0,5 dl kookoshelbeid
noaotsaga soola

Täidis:

800 g (külmutatud) maasikaid
3 suurt ja hästi küpset banaani
200 ml kookoskoort
1,5 dl agaavisiirupit
10 želatiinilehte
0,5 dl sidrunimahla

vormi määrimiseks kookosrasva

kaunistuseks marju ja värskeid või konservpuuvilju, mündi- või melissilehti

Kõigepealt valmista põhi. Selleks purusta mandlid, datlid, kookoshelbed ja sutsuke soola köögikombainis kleepuv-niiskeks massiks (selleks kulub u 2 minutit).

Kata 20 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Määri servad seest õhukese kihi kookosrasvaga kokku. Vajuta mandli-datlisegu tihedalt vormi põhja. Tõsta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Kui kasutad külmutatud maasikaid, lase neil sulada. Püreesta maasikad (koos sulatamisel tekkinud vedelikuga) ja banaanid. Sega hulka kookoskoor ja agaavisiirup.

Pane želatiinilehed külma veega kaetult ligunema. Leota 5–10 minutit, kuni lehed on pehmed. Kuumuta kastrulis sidrunimahl. Pigista želatiinilehed käe vahel kuivemaks, sulata kuumas sidrunimahlas. Lase segul paar minutit jahtuda, sega seejärel hoolsalt täidise hulka. Vala täidis põhjale. Lase koogil külmkapis vähemalt neli tundi tarduda.

Kaunista soovikohaselt.

Artikkel ilmus Tervis Plussi eriväljaande Kilo & Kalor 2016. aasta numbris.