VÄRVIRÕÕMUS VÕILEIVAPÄEV: Tervislikud triibud einesaial on tehtud toorjuustust.Foto: Tuuli Mathisen
Toiduuudised
3. november 2017, 00:01

Täna on rahvusvaheline võileivapäev: proovi vikerkaarevärvides einesaia (4)

Välismaistel sotsiaalmeediakontodel on juba mõnda aega laineid löönud vikerkaarevärvides einesaiad ehk unicorn toast`id, mis eestlastele pigem  tundmatud on. Samas on nende valmistamiseks vaja vaid maitsestamata toorjuustu, röstsaia ning looduslikke toiduvärve.

Ükssarvikusaia ehk inglise keeles unicorn toast’i “avastas” aasta tagasi Ameerika blogija Adeline Waugh, kes ühel päeval köögis katsetades otsustas tavapärase valge toorjuustu lõbu pärast peedimahlaga roosaks värvida. Looduslike toiduvärvidega lõi noor naine igat vikerkaarevärvi toorjuustu ning neid röstsaia peal kokku segades tuli välja pastelsetes toonides võileib, mis naise sõpradele meenutas müütilise ükssarviku värvilist lakka. Nõnda oligi sündinud ükssarvikusai.

“Kuna toorjuust on oluliselt tervislikum võileivakate kui näiteks magusad määritavad kreemid, teeb see ükssarvikusaiast toitva vahepala, millele võib lisada ka näiteks vaarikaid, maasikaid ja teisi marju,” sõnas toidublogija Tuuli Mathisen, lisades, et tema soovitab röstsaia puhul eelistada siiski täistera varianti. Blogija sõnul sobivad need hästi laste sünnipäevadele, aga miks mitte ka kõigi lapsemeelsete inimeste pühapäevahommikusse.


Kuidas valmistada?

Värvilise toorjuustu valmistamiseks võta maitsestamata toorjuust, pane see väiksesse topsi ning lisa selle hulka väike kogus toiduvärvi ja sega. Näiteks annab toorjuustule kollase värvi kurkum, sinise aga looduspoodidest saadav spirulina. Katsetada võib ka erinevate marjadega, näiteks lilla saamiseks proovi mustikaid.

Kui toorjuustudele on värv antud, proovi erinevat värvi toorjuuste võileival oma äranägemise järgi paigutada. “Õigelt ükssarvikusaialt ei puudu ka sädelevad suhkrupärlid või hõbedased nonparellid, kuid sel juhul pole tegemist enam niivõrd tervisliku einega,” lisas Mathisen.

Maitsestamata toorjuust rändab eestlaste toidukorvi võrreldes teiste toorjuustudega kõige sagedamini. ”Ligi 60% ostetud toorjuustudest on maitsestamata – inimesed kasutavad maitsestamata toorjuustu nii suppide, küpsetiste kui aina enam ka võileibade valmistamiseks,” sõnas Estover Piimatööstuse tegevjuht Hannes Prits. Prits rõõmustab, et põnevad toidutrendid maailmast jõuavad kiiresti ka Eestisse ning soovitab just täna ükssarvikusaia proovida. "Miks mitte tähistada sellega rahvusvahelist võileivapäeva – on see ju einesaia tervislikum ning lõbusam versioon.”