Lihased vajavad valku? Vaata, kui hea proteiiniallikas on juust (1)
1. Parmesan
See kõva, pähkline ja soolakas juust on omasugustest kõige kõvem valguallikas. Supile või pastale riivitav või eraldi snäkina manustatav parmesan sisaldab ühe untsi ehk 28 grammi kohta 10 g valku.
2. Romano
Teine kõva ja enamasti muule toidule peale riivitav juust, terava soolaka maitsega. Itaalia romano juustu tehakse lambapiimast ja nimetatakse pecorino'ks, lehmapiima-romano on maitselt veidi pehmem. Üks väike annus sisaldab 9 g valku.
3. Väherasvane Šveitsi juust
Magus pähkline maitse, sobib näiteks võileivale või omleti sisse. Untsi kohta 7,5 g valku.
4. Väherasvane Cheddar
Kuubikud, viilud, riivjuust – sõltumata vormist üks suupärasemaid. Sõltuvalt Cheddarist sisaldab untsi kohta 5,5-7,5 g valku.
5. Rasvavaba mozzarella
Pehme maitsega juust, mis eriti hästi sobib tomati ja palsamäädikaga salatiks. 7 g valku.
6. Gouda
Kerge magusapoolne kollane kitsejuust, mis lisaks muule on ülihea K2-vitamiini allikas. 7 g valku untsi kohta.
7. Provolone
Kreemine magus juust, mis sobib iga roa juurde, piimatootesõbra unistus. 7 g valku.
8. Gruyère
Tugev, ent samas kreemjas Šveitsi lehmapiimajuust, sobib hästi söömiseks koos oliividega. 7 g valku.
9. Kõva kitsejuust
Pähkline, magusapoole ja tugeva maitsega „vana“ juust. 6 g valku.
10. Tavaline mozzarella
Kui sa rasvu või paksuksminekut ei karda, siis sobib sulle ehe mozzarella. 6 g valku.
11. Sinihallitusjuust
Kreeka jogurti sisse pudistatuna väga hea (dipi)kaste. 6 g valku.
12. Brie juust
Söö seda pehmet lehmapiimajuustu näiteks koos juurviljasnäkkide või täisteraküpsistega. 6 g valku.
13. Ricotta
Pehme, kohev, magus, hea kate röstitud täisterasepikule. Korralik A-vitamiini allikas. 3,2 g valku.
14. Kodujuust
Kaseiin tõstab vere aminohapete taset tasapisi ja hoiab kõhu kauem täis, samas aitavad selles elavad kultuurid kaasa soolikate heaolule. Üks unts annab 3 g valku.
Kommentaarid