Tänane tegija: Valge klaarFoto: eliseaed.ee
Kersti Eero 26. august 2017 00:01
'Valge Klaarõun' säilib lühikest aega, nii on aeg hakata moosi keetma. Minu meelest saabki kõige parema õunamoosi just valgest klaarist,“ ütleb hoidistekonkurssidel mitu korda tunnustatud Valli Järve.

Seevastu retseptiraamatu „Moodsad moosid“ üks retseptiloojaid Tiina Lebane usub, et parima moosi saab antoonovkast – see jääb kergelt vahune. Mida aga ütleb vanasõna, teab igaüks isegi. 

Tänane tegija: Valge klaar Foto: eliseaed.ee

Valge klaari moos 

Vaja läheb: 1 kg ettevalmistatud õunte kohta 800 g suhkrut ja 200 ml vett. Soovi korral ka 2–3 kaneelikoort.

Valmistamine: Pese ja koori õunad, eemalda südamikud ja tükelda. Lisa õuntele pool suhkrukogusest ja soovi korral ka kaneelikoor. Sega ja lase kaanega kaetud nõus seista umbes tund aega ehk kuni eraldub vedelik.

Lase potis vesi keema, lisa suhkruga segatud õunad ja ülejäänud suhkur ning keeda umbes viis minutit ehk kuni suhkur on sulanud.

Tõsta pott tunniks jahtuma. Korda keetmist-jahutamist paar korda, kuni õunatükid on klaasjad ja ei tõuse enam pinnale. Riisu keediselt vaht, tõsta steriliseeritud purkidesse ja sulge purgid. 

Nipp! 'Valge Klaarõuna' asemel võid samas retseptis kasutada teisigi magushapusid või hapusid õunu.

Allikas: Valli Järve