ÜLLATAJA: Restorani Merineitsi juht Margus Tammpere rõõmustab, et tal õnnestub ka suve-buffet’s söeburgerit pakkuda.Foto: Harry Tiits
Toiduuudised
29. juuli 2017, 04:00

Söeburger: tänavune suvehitt (5)

"Mina võtaks lastega piknikule minnes kindlasti kaasa värskeid köögivilju ja puuvilju ning kui lapsed juustu armastavad, siis ka juustu," ütleb kaheksa-aastase Söreni ja kümneaastase Jörgeni isa, restorani Merineitsi juht Margus Tammpere. Väga asjakohane oleks ka isetehtud limonaad.

Kui piknikul juba tõsisemalt keha kinnitada, on restorani Merineitsi juhi Margus Tammpere sõnul omal kohal ka burger. Kahel viimasel aastal on maailmas väga moodsaks muutunud söeburger.

"Mis sest, et sai on nüüd must, ka must burks peab olema klassikaline. Vahele läheb ikkagi isetehtud pihv, marineeritud kurgid, hästi palju kapsast ja maitsestatud kastmeid. Kõige paremad on muidugi enda soolatud koduaia kurgid ja isetehtud ketšup või mõni muu kaste," tõdeb Margus ja soovitab musti kukleid väikestest pagarikodadest otsida.

Ta tellis restorani suve-buffet’ jaoks mustad kuklid ära juba rohkem kui kaks kuud tagasi.

Söeburgeril peaks juures olema kergelt suitsune ja grilline kõrvalmekk. "See on pigem aimatav," julgustab Margus vähe ootamatus toonis toitu proovima.

"Pealegi teeb süsi ka hambad valgeks ja kõhu korda," naerab ta.

Must burger sündis kolm aastat tagasi. 2014. aasta septembris kirjutas Fox News, et Burger Kingi filiaal Jaapanis tuli välja uusima burgeritootega, mida nimetatakse Kuro burgeriks (jaapani k must burger). See burger oli läbinisti must, kahe musta kuklipooliku vahele käis ka must juustuviil, millele oli lisatud bambuse sütt: lisadoosi tumedust andis burgerile veel must sibula-küüslaugu-sojakaste, mis oli kalmaaritindiga mustaks värvitud. Eestisse jõudis moodne tänavatoit tänavu aprillis, kui Circle K ja Statoili tanklate teenindusjaamad hakkasid pakkuma uut ÖÖ burgerit. Saiad on süsimustaks värvitud taimse söega.