Laimi-sidruni pulgakoogidFoto: Aldo Luud
Toiduuudised
22. juuni 2016, 06:00

Küpseta nagu proff | Laimi-sidruni pulgakoogid (25 tk) (1)

Vaja läheb:

Võibiskviit: 210 g nisujahu, 160 g võid, 160 g suhkrut, 3 muna (M), ½ tl küpsetuspulbrit.

Koogimass: 170 g toorjuustu, 1 keskmine laim, 1 keskmine sidrun, 60 g kuivatatud ananassitükke või teisi kuivatatud puuvilju.

Kaunistamiseks: 300 g valget küpsetusšokolaadi, 15–25 g toiduõli, martsipani (sobib ka suhkrumass), rohelist toiduvärvi (soovitatavalt pasta- või pulbervärv, saadaval kõigis suuremates toidukauplustes), värvilisi nonparelle.

Töövahenditest vajad mikserit, termomeetrit ja bambus- või pressitud paberist vardaid/tikke, mille otsa koogid panna.

1. Pulgakookide tegemiseks tuleb kõigepealt küpsetada võibiskviit. Selleks vooderda ümmargune koogivorm (24–26 cm) küpsetuspaberiga ja pane ahi 180–190 kraadi peale sooja.

2. Vahusta toasoe või ja suhkur kohevaks vahuks (umbes 15 minutit). Nüüd hakka vahustamist katkestamata lisama eelnevalt lahti löödud mune. Tee seda väikestes kogustes (pool muna korraga).

Jätka vahustamist, kuni mass on muutunud heledamaks ja suhkrukristallid on lahustunud (vahustamise algusest 30–40 minutit).

Hoiatus! Kui lisad muna liiga vara ja/või suurte portsudena, ei pruugi see vahuga seguneda ning tainas tuleb tihke ja veniv.

3. Sega küpsetuspulber eelnevalt sõelutud jahusse ning lisa see vahustatud massile ettevaatlikult.

Hoiatus! Kui jätad taina vahustusnõusse seisma, kaotab see oma kohevuse ja veeldub.

4. Vala tainas kohe küpsetuspaberiga vooderdatud vormi, lükates tainast keskelt äärte suunas, et keskele tekiks väike lohuke. See tagab biskviidi ühtlase küpsemise. Küpseta 180kraadises ahjus 25 minutit ehk kuni küpsetis on muutnud pealt ühtlaselt pruuniks.

Hoiatus! Võibiskviiti ei tohi küpsetamisel põrutada, muidu tekib alumise kooriku lähedusse kokkulangenud pooride kiht, mis jääb küpsemisel tooreks. Kui küpsemisel tekivad võibiskviidile peale kupud, tuleb temperatuuri ettevaatlikult alandada.

Laimi-sidruni pulgakoogid Foto: Aldo Luud

5. Küpsust saab kontrollida mitmel moel. Biskviiti torgatud puutikk või noaots peab jääma puhktaks. Käega katsudes peab keeksi pind vetruma. Hea biskviit on pehme ja tiheda poorsusega, kergesti murtav ja ühtlaselt läbiküpsenud.

6. Haki kuivatatud puuviljad peenemaks, muidu ei õnnestu pärast pulki kookide sisse torgata. Riivi laimilt koor ja pressi välja mahl. Riivi koor ka sidrunilt.

7.Kui biskviit on jahtunud, murenda see käte vahel peeneks puruks (ühtlasema puru saad riiviga). Sega purule juurde laimimahl ja -koor, sidrunikoor, toorjuust ja hakitud puuviljad ning sega ühtlaseks massiks (see peab jääma kergelt kleepuv ja vetruv).

8.Veereta sellest käte vahel ümmargused pallid (30 g), võttes ühe kuulikese jaoks ühe triiki täis supilusikatäie massi. Pane pallid paariks tunniks külmikusse tahenema.

Laimi-sidruni pulgakoogid Foto: Aldo Luud

9.Sulata šokolaad mikrolaineahjus või vesivannil ja jahuta 29 kraadini (selleks läheb tarvis termomeetrit). Võta külmikust koogipallid, torka neisse tikud ja liiguta tikke ringikujuliselt nii, et tekkiv süvend oleks tiku läbimõõdust veidi suurem.

Koogi sisse peaks olema torgatud veidi üle poole tikust. Võta tikk pallikesest uuesti välja, kasta cm ulatuses šokolaadi sisse ja siis pane tagasi koogis olevasse süvendisse.

Nipp! Jäta pallikesed külmikusse 24 tunniks tahenema. Selle ajaga mass paisub veel ja muutub töötlemisel stabiilsemaks. Kata koogid kuivamise vältimiseks toidukilega või aseta kaanega karpi.

11.Enne glasuurimist valmista ette kookide alus. Hästi sobib selleks näiteks vahtplastist plaat, kuhu võid tikuga eelnevalt augud valmis torgata ja mille sees koogid hästi püsti püsivad. Ära unusta plaati toidukilega katta!

12.Nüüd on paras aeg teha valmis endale meelepärased martsipanist kaunistused. Kaunistused tuleb kindlasti valmistada enne glasuurimist, sest kõige lihtsam on neid kinnitada koogile enne glasuurikihi lõpliku hangumist.

13.Kaunistamiseks kuumuta eelnevalt sulatatud šokolaad uuesti kuni 40 kraadini, lisa toiduõli ja toiduvärv ning sega korralikult läbi. Kui šokolaad on jahtunud 27–29 kraadini, alusta kookide glasuurimist.

Hoiatus! Šokolaadi värvimiseks ei sobi veebaasil värvid, sest vesi muudab šokolaadi mittevoolavaks.

Nipp! Šokolaadi kuumutamine 40 kraadini ja seejärel 27–29 kraadini jahutamine on vajalik selleks, et glasuur jääks läikiv ja tahkuks kiiremini.

Kasutada võib ka erinevaid taimerasva glasuure, aga kui soovid kooke külmikus üleöö säilitada, siis kipuvad need pealt pragunema.

14.Glasuurimiseks võta kitsas nõu, sest koogid tuleb kasta glasuuri sisse üleni ja ainult nii jagub katet kõigile. Raputa maha liigne glasuur, hoides kooki viltu käes ja koputades vastu pulga alumist otsa.

Kui kook enam ei tilgu, tõsta see soovitud asendisse ja kaunista. Lisaks martsipanikaunistustele sobivad ka nonparellid, pähklid, šokolaadist figuurid jms.

Anneli Ummik, Tartu kutsehariduskeskuse kondiitriõpetaja Foto: Aldo Luud