Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
18. juuni 2016, 08:17

Seitse suvist supertoitu

Uusi eksootilisi ja üsna kalleid supertoite jõuab poelettidele üpris sageli. Kuid unusta need – on terve hulk pidevalt müügilolevaid toite, mis pakuvad samuti hulgaliselt vajalikke toitaineid ning ­toetavad sind terve suve kaalu langetamisel, immuunsüsteemi ­tugevdamisel ning naha seisundi parandamisel.

Mirror koostas nimekirja parimatest suvistest supertoiduainetest, mida on kaubandusvõrgust lihtne hankida ning mille söömisega tuleks oma tervisele mõeldes juba täna alustada.

1. Spargel on kiudainete, folaadi, K-, E-, C- ja A-vitamiinirohke ning sisaldab rikkalikult vähi- ja vananemisvastast antioksüdanti. Samuti on spargel looduslik diureetikum, aidates üleliigset vett kehast väljutada.

2. Peet sisaldab kaaliumi, magneesiumi, rauda, A-, B6- ja C-vitamiine, foolhappeid, antioksüdante ning ohtralt kiudaineid. Peedi söömine aitab vererõhku alandada, kaitstes inimest nii südamehaiguste eest.

Samuti parandab see aju verevarustust, mis omakorda aitab dementsust ennetada. Ka on teadlased leidnud, et peedimahla joomine aitab sportlikke saavutusi parandada, ka soodustab see hapniku transporti lihastesse.

3. Maasikad on tõeline C-vitamiinipomm, mis on parim immuunsüsteemi tugevdaja ning naha seisundi parandaja vajaliku kollageeni tootmiseks. Piisav kollageenitase aitab nahka kaitsta ka päikese kahjuliku mõju eest ning vaid mõni maasikas päevas aitab ära hoida kortsude teket.

4. Vaarikad on suurepärased kiudainete allikad. Uuringud näitavad nende tõhusust ülekilode kaotamisel, sest vaarikates sisalduv aine aitab rasvu põletada. Seega kaitseb see keha rasvumise ja diabeedi eest. Samuti on vaarikates vähivastase toimega antioksüdante ja põletikuvastaseid aineid.

5. Tumedas šokolaadis sisalduva kakao raviomadusi tuntakse ammu, selles sisalduvad polüfenoolid alandavad vähki ning südamehaigustesse haigestumise riski. Uuringud kinnitavad ka tumeda šokolaadi soodsat mõju ainevahetusele.

6. Kapparites on ohtralt A- ja K-vitamiini, niatsiini ja ribofkaviini. Need sisaldavad antioksüdante, mis uuringute järgi pärsivad sarnaselt allergiaravimitega allergianähtusid tekitava aine histamiini tootmist ning aitavad seega kaitsta heinapalaviku ning hooajaliste allergiate eest.

7. Piparmünt aitab parandada seedimist, leevendada puhitisi ja kõhuvalu. Samuti aitab see kaasa kaalu langetamisele, sest stimuleerib seedeensüüme ning parandab toitainete imendumist, see toetab aga täiskõhutunde tekkimist ning ainevahetuse parenemist.