Foto: KRISTJAN TEEDEMA
Toiduuudised
4. juuni 2016, 06:00

Mis sunnib meid pidevalt sööma? (2)

Meie esivanemad vaevlesid kogu aeg selle käes, et toiduvarud olid ebastabiilsed. Toit polnud külmkapis, vaid seda tuli kas jahtida või kasvatada. Nii sõltus selle kättesaadavus aastaaegadest – sügiseti valitses küllus ja kevaditi puudus. Tõenäoliselt ongi just kevadise toidupuuduse tõttu paljudes religioonides paastukohustus, et mitte raisata toitu, kui seda on vähe.

See kõik põhjustas suurenenud toidutungi. Kui sügisel on palju toitu, siis tuleb järelikult süüa nii palju, kui kõhtu mahub. Mine tea, millal jälle jahiõnn naeratab või saagijumal toetab.

Organismile ootamatult on tehnoloogia areng viinud aga elu nii kaugele, et meil valitseb külmkapis aasta ringi sügisene küllus. See on ühiskonnale väga kasulik, sest inimesed ei pea enam nälga kannatama. Samas paneb see proovile meie toidutungi – kui kogu aeg on nii palju toitu kättesaadaval, kas siis peaks kogu aeg sööma?

Kui sulle tundub, et toidukülluses on end keeruline pidurdada, siis tasub kodus luua isiklik toidukeskkond. Too koju just nii palju ja nii tervislikku toitu, kui vajalikuks pead. Nii võid endiselt süüa kõike, mis kätte juhtub, ilma et peaksid muretsema kehakaalu pärast. Või vähemalt ei käi sa enam külmkapis olevat grillkana vesise suuga piilumas.

Järgmisel korral tuleb juttu enesekontrollist.