Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
30. mai 2016, 11:53

Toidud, mis soodustavad organismis põletikke (8)

Põletik on tervisemaailmas oluline termin, kuid see pole alati halb. Väike põletik kehas soodustab organismi tervenemist. Kurjaks läheb asi siis, kui põletik muutub krooniliseks.

Kroonilised põletikud võivad viia nimelt mitmete erinevate tõsiste tõbede tekkimiseni, näiteks võivad need kaasa tuua infarkti või insuldi, diabeedi, mõne Alzheimeri tõve, vähi või ka liigesehaiguse, kirjutab Prevention.

Sestap on väga oluline püüda põletikke kontrolli all hoida. Üks võimalus selleks on vältida toite, mis soodustavad organismis põletike püsimist. Olgu siin ära toodud viis üllatavat pahategijat.

·            Taimsed õlid. Rafineeritud toiduõlid, näiteks maisi-, soja-, päevalille- ja safloorõlid kannavad reeglina lihtsalt tähistust "taimne" õli, kuid need on vägagi kontsentreeritud oomega-6 rasvhapete allikad. Need on tervisele olulised rasvhapped, kuid kui me süüme neid liiga palju ning unustame seejuures ära oomega-3 rasvhapped (leidub peamiselt mereandides), kasutab keha oomega-6 rasvhappeid põletike toitmiseks.

·            Agaavisiirup. Vaatamata oma heale mainele loodusliku ja tervisliku alternatiivina suhkrule ei tohiks hommikuputru agaavisiirupiga üle uputada. See koosneb nimelt umbes 85% ulatuses fruktoosist, mis on samuti suhkur. Igasugune suhkur toidab põletikke, liiga palju fruktoosi koormab maksa ning võib kaasa tuua maksakahjustusi.

·            Punane vein. Veidi veini ei ole probleem ning mõõdukas alkoholitarbimine võib kehas põletikunäitajaid kahandada. Kuid liialdamine mõjub vastupidiselt.

·            Punane liha on B-vitamiinide, raua, tsingi ja teiste oluliste toitainete sisalduse tõttu hea valguallikas. Kuid see on ka peamine küllastunud rasva allikas. Küllastunud rasv kahjustab soolestiku limaskesta ning sedaviisi satuvad bakterid kehasse põletikulisi reaktsioone tekitama.

·            Liialdamine. Sa ei pea mõtlema mitte vaid toidu kvaliteedile, vaid ka kogustele. See tähendab, et kui sa tarbid rohkem kaloreid, kui sul vaja ning isegi, kui see on kõrgekvaliteediline toit, võtad sa kaalus juurde ning kaalutõus soodustab põletike teket igati.