Tervislik kõrvitsaleib on hea vaheldus tavalisele poeleivale.Foto: Matton Estonia
Toiduuudised
14. detsember 2018, 16:05

RETSEPT | Tervislik ja vürtsine kõrvitsaleib speltajahust

See tervislik leivaretsept sisaldab speltajahu, kõrvitsat ja soojendavaid vürtse, tänu millele sobib leib hästi talvisele toidulauale.

Spelta sisaldab tavanisuga võrreldes rohkem valku, kiudaineid, B-grupi vitamiine ning mineraalaineid. Spelta oli vanal ajal tunnustatud ravim aeglase ainevahetuse ja nahahädade korral. Speltajahu võib aidata ka närvisüsteemi häirete, suhkruhaiguse, mao- ja sooleprobleemide ning reuma korral. Kuna speltajahus ei ole gluteeni, sobib see hästi ka tsöliaakiahaigetele. Palju häid rasvhappeid sisaldavad kõrvitsaseemned rikastavad tainast ja kaunistavad koorikut.

Retseptist valmib kaks leiba.
Ettevalmistus 45 min + kerkib 2 tundi + küpseb 50 min
Kalorsus 164 kcal/tk

Vaja läheb:
u 1,5 kg kõrvits
vett
0,5 tl jahvatatud nelki
1 tl jahvatatud kaneeli
0,5 dl siirupit
25 g pärmi
9–10 dl täistera-speltajahu
5–6 dl nisujahu
0,5 dl oliiviõli
1 sl soola
2,5 dl kõrvitsaseemneid
Määrimiseks ja kaunistamiseks vett ja 1 dl kõrvitsaseemneid

Valmista leib nii:
Koori kõrvits ja puhasta seemnetest. Lõika suuremateks tükkideks ja keeda väheses vees pehmeks, u 15–20 minutit. Nõruta vesi ära ja püreeri kõrvits saumikseri või püreestajaga. Mõõda 5 dl kõrvitsapüreed ja maitsesta see nelgi, kaneeli ja siirupiga. Lase jahtuda ja vala suuremasse kaussi. Lahusta pürees murendatud pärm. Sega juurde jahud vähehaaval korraga. Lisa sool, õli ja kõrvitsaseemned.
Sõtku tainas. See peaks tulema pehme, kuid mitte kleepuv. Lase tund aega soojas kohas rätiku all kerkida. Kummuta siis jahuga kaetud alusele ja vormi 2 ümmargust leiba. Tee noaga peale sisselõiked. Lase kaetult kerkida kahekordseks, st veel u tund aega. Määri pealt veega ja raputa peale kõrvitsaseemned.
Küpseta 250-kraadises ahjus 5 min. Alanda kuumust 200 kraadini ja küpseta veel 45 minutit. Kui leivad kipuvad liigselt pruunistuma, kata nad küpsetuspaberiga. 

Allikas Kodukiri