Pilt on illustreeriv.Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
19. mai 2016, 16:33

Andre Juustufarm sai esimese Eesti tootena rahvusvahelise kõrge kvaliteedimärgi

Kõrgelt hinnatud rahvusvaheline toidu kvaliteedimärk omistati esimest korda Eestis, Andre Juustufarmis toodetud juustudele.

Iga aasta koguneb Brüsselis rahvusvahelistest tippkokkadest ja sommeljeedest koosnev žürii, et hinnata üle maailma konkursile esitatud toiduainete ja jookide kvaliteeti.

2015 aasta augustis juustu tootmist alustanud Andre Farm otsustas hindamisele esitada kaks juustu – Andre Eriline ja Andre Grand. Märtsis pandi juustud Brüsseli poole teele ja mai esimestel päevadel saadi teada tulemus: Andre Eriline pälvis Superior Taste Awardi hindamisel kaks kuldset ja Andre Grand kolm kuldset tähte.

Superior Taste Award – toidutootmise kvaliteedimärk

iTQi Superior Taste Award on toidu kvaliteedimärk. International Taste&Quality Instituute (iTQ) on rahvusvaheline instituut, kes korraldab rahvusvahelisi toiduainete ja jookide kvaliteedi hindamist.

ITQ poolt väljastatav Superior Taste Award on ainus kvaliteedimärk toidule ja joogile ning see on võrreldav Michelini tärnidega kokkade puhul.

ITQi žürii koosneb 17 eri rahvusest, erinevate Euroopa kulinaarsete institutsioonide liikmetest, nagu näiteks MAITRES Cuisiniers Prantsusmaal, Académie Culinaire de France, Akadeemia Culinary Arts, Euro-Toques Föderatsioon, Italiana Cuochi, Nordic Peakokkade Ühendus, Federación de Cocineros de España (Facyre), Maailma meisterkokkade Ühendus, Verband der Köche Deutschlands ning Rahvusvaheline Sommeljeede Assotsiatsioon.

Sarnaselt Michelin Guide-ga kokakunstis, ei korralda iTQi toodete omavahelist võistlust, vaid hindab toodete omadusi. Ainult toodetele, mis on saanud hindamisel rohkem kui 70% 100 punktist on antud Superior Taste Award üks, kaks või kolm kuldset tähte.

• 1 kuldne täht: keskmine hinne 70 - 80%: hea maitse
• 2 kuldset tähte: keskmine hinne 80 - 90%: tähelepanuväärne maitse
• 3 kuldset tähte: keskmine hinne on võrdne või üle 90%: erakordse maitse

Sensoorne analüüs põhineb maitsenaudingu intensiivsusel!

Iga toote puhul teostatakse pimedegustatsioon vastavalt rangetele sensoorsetele analüüsi tingimustele.

Toodete puhul hindab žürii iga liige toodet kindlate kriteeriumite nagu lõhn, välimus, maitse, järelmaitse, tekstuur jne järgi. Selle tulemusel valmib sensoorse analüüsi aruanne. Žüriiliikmed võivad kirjutada kommentaare või vajadusel teha parandusettepanekuid.

Pärast degusteerimist koostatakse üksikasjalik graafik erinevate kriteeriumite lõikes. Ettevõtjad hindavad väga žürii koostatud kokkuvõtteid ja märkusi. See on hea sisend toote arendamisel tootjale, et parandada toodete kvaliteeti.

Andre Juustufarm pühendub juustu tootmisele

Hea juust saab alguse põllult. Vaid õige ja valitud toit lehmadele annab piima, millest juustu tehes saab püüelda erinevate maitsete ja pikaajalise juustulaagerduse poole. Andre Juustufarmi peremees ja perenaine käisid juustu tegemist õppimas Hollandis ja sel õpitud teadmised ja saadud kogemused rakendati kohe ära ka oma juustukoja rajamisel. Andre Juustufarmi juustud on saadaval erinevates talupoodides, Kaubamaja Toidumaailmas, Stockmanni toidupoes, Solarises toidupoes. Täpsem nimekiri ostuvõimalustest on leitav kodulehel!