Foto: TIINA KÕRTSINI
Toiduuudised
3. mai 2016, 15:25

Seitse toitu, mis aitavad seksuaalellu särtsu tuua (7)

Kui soovid seksuaalellu särtsu tagasi tuua, pea meeles, et toit aitab seksiks häälestada ehk pole midagi paremat, kui romantiline, kodus valmistatud õhtusöök.

"Üha rohkem tõendeid räägib selles, et mõned vitamiinid ja mineraalained võivad suurendada seksuaalset iha ning parandada seksikogemust," kinnitab Jennifer R. Berman, Beverly Hillsis asuvast Bermani naiste heaolukeskusest portaalis Health.

Olgu siinkohal ära toodud mõned toidud, mis on afrodisaikumi pärimuses olnud tegijad ning mille mõju seksuaalsusele kinnitab ka tänapäeva teadus.

·  Avokaado. Asteegid pidasid avokaadosid afrodisaikumiks nende munandeid meenutava kuju pärast. Tänapäeva teadus kinnitab, et avokaadod on rikkalikud küllastamata rasvade ning madala küllastunud rasvhapete sisaldusega, mistõttu on need head südamele ehk aitavad südamel püsida tugevana, kui see peksleb. Lisaks – mehed, kes põevad südamehaigusi, kannatavad kaks korda suurema tõenäosusega erektsioonihäirete käes.

Foto: Avokaadod sisaldavad rikkalikult küllastamata rasvu ning on madala küllastunud rasvhapete sisaldusega (TIINA KÕRTSINI)

·  Mandleid tuntakse juba ammu kui kirge suurendavaid ning ka viljakust soodustavaid vilju. Nagu spargelgi, on mandlid toitaineterikkad. Eriti palju sisaldub seal selliseid, mis on olulised seksuaaltervisele mõeldes ehk tsinki, seleeni ja e-vitamiini.

Foto: Mandleid tuntakse juba ammu kui kirge suurendavaid ning ka viljakust soodustavaid vilju (Mihkel Maripuu)

·  Maasikad on punast värvi ning mitmed uuringud on kirjeldanud, et mehed peavad naisi seksikamaks, kui nad kannavad just nimelt punast värvi rõivaid. Lisaks on maasikad suurepärased foolhappe allikad, mis kaitseb sünnidefektide eest ning suurendab meestel spermatosoidide arvu. Kui kastate maasikad tumeda šokolaadi sisse, annate libiidole topeltjõudu.

Foto: Punane värv on seksikas, lisaks sisaldavad maasikad ohtralt foolhapet (TOOMAS TATAR)

·  Mereannid. Vaatamata sellele, et nad on libedad ja limased, on just austrid kõige tuntumad afrodisaikumid. Nad on parimad tsingiallikad, see aine annab libiidole jõudu. Kuid ka teised mereannid aitavad seksuaalelu turgutada. Rasvane kala, nagu lõhe ja heeringas sisaldavad näiteks omega-3 rasvhappeid, mis on jällegi olulised südame tervisele mõeldes.

Foto: Vaatamata sellele, et nad on libedad ja limased, on just austrid kõige tuntumad afrodisaikumid. (PEETER LANGOVITS)

·  Rukola on juba esimesel sajandil teada erutuse tekitamise abistajana. Tänapäevased uuringud kinnitavad, et tumerohelistes lehtköögiviljades leiduvad mineraalid ja antioksüdandid on meie seksuaaltervisele olulised, sest aitavad keha ja sedaviisi ka libiidot kaitsta keskkonna saastatuse mõjude eest.

Foto: Salatitesse hästi passivat rukolat tuntakse afrodisaikumina juba esimesest sajandist (TIINA KÕRTSINI)

·  Viigimarjad on samuti ammu teada-tuntud afrodisaikumid, sest nad sisaldavad südame tervisele vajalikke lahustuvaid ja lahustamatuid kiudaineid. Kiudainerohked toidud aitavad hoida ka vormi.

Foto: Viigimarjad on kiudainerikkad, mis tähendab, et nad aitavad end vormis hoida. (JAANUS LENSMENT/POSTIMEES)

·  Tsitruselised. Iga tsitruseliste liige sisaldab rikkalikult antioksüdante, C-vitamiini ja foolhapet ehk aineid, mis kõik on meeste seksuaaltervisele mõeldes vajalikud. Miks siis mitte valmistada romantilise õhtusöögi kõrvale salat, mis sisaldab tsitruselisi – näiteks greibi või mandariiniviile, või kasutada salatikastmes sidruni- või laimimahla.

Foto: Tsitruselistes sisalduv C-vitamiin, antioksüdandid ning foolhape on eriti vajalikud meeste seksuaaltervisele mõeldes. (Mihkel Maripuu)