Video: Mari Luud
Toiduuudised
9. aprill 2016, 06:00

Mehhiko köök: vürtsikad toidud aitavad suveks vormi saada (2)

Vürtsikad road kiirendavad ainevahetust ja ka täiskõhutunne saabub kiiremini. Toitumisnõustaja Erik Orgu tõdeb, et tšilli võib peletada isegi magusaisu.

Sageli ei tule inimene selle pealegi, et kasutada vürtsiseid vilju oma toitudes. Tšilliga aga saab väga lihtsadki road hoopis põnevamaks muuta, samuti on teadusuuringud kinnitanud tšilli kasulikkust tervisele – see aitab nii kõrgenenud kolesteroolitaseme, südamehaiguste kui suhkruhaiguse puhul, lausub Erik.

Nii tšilli kui ka teised kohalikud vürtsid on olulisel kohal ka Mehhiko köögis. Eriti hinnatud on mitmesuguste vürtside segud, lisaks pulbrile sageli ka pasta. Viimaste põhiaine on sageli paprika, tomatipüree või sojakaste. Kui vürtside pealt kokku ei hoita, siis soola kasutatakse vähe.

Erik Orgu Foto: Stanislav Moškov

Lisaks tšillipipardele on Mehhiko köögi ühed tuntumad tegelased tortiljad, mais, avokaado ja oad. Tortiljasid kasutatakse mitmeti – neid täidetakse, praetakse ja küpsetatakse. Tähtis osa on kastmetel. "Üht populaarsemat – guacamolet – valmistatakse pehmest avokaadost, tomatist, sibulast, küüslaugust, sidruni- või laimimahlast, tšillist, värskest basiilikust ja koriandrist. Koostisained hakitakse peeneks või püreestatakse ja seejärel segatakse kokku," õpetab Tallinna teeninduskooli kutseõpetaja Pirje Pärimets.

Salsa kastet tehakse eri komponentidest, näiteks salsa roja on tomatitest, tšillist, sibulast ja värskest koriandrist valmistatud punane kaste, salsa verde aga tomatillofüüsalitest (meenutavad pigem füüsaleid kui tomateid – P. P.) keedetud roheline kaste. Nii guacamolet kui ka salsat serveeritakse sageli lihtsalt krõpsude kõrvale.

Tšilli hoiab toidu kauem värske

Mehhiko kööki kiputakse tihtipeale tex-mex-köögiga segi ajama. Viimase puhul on tegemist Mehhiko ja USA Texase osariigi piirialadel tekkinud hübriidiga, mida iseloomustab väga tuline ja vürtsikas toit, sõnab Pirje. "Mehhiko köögis kasutatakse küll palju tšillipipraid, kuid toitude maitset peetakse väga mitmekesiseks ja aromaatseks, sest lisatakse ka ürte ja muid maitseaineid. Näiteks küüslauku, punet ja kindlasti ei saa üle ega ümber ka värskest koriandrist," räägib ta.

Mehhiko kööki kiputakse tihtipeale tex-mex-köögiga segi ajama. Viimase puhul on tegemist Mehhiko ja USA Texase osariigi piirialadel tekkinud hübriidiga, mida iseloomustab väga tuline ja vürtsikas toit, sõnab Pirje Pärimets (paremal). Foto: Arno Saar

Paljud Mehhiko road võivad olla aga hoopis maheda maitsega.

Kui meie kaupluste köögiviljaletist leiab põhiliselt vaid punast ja rohelist tšillipipart, siis tegelikult kuulub piparde perekonda ka palju teisi põnevaid tegijaid. Mehhiko köögis on tugevamaitselistest tšillidest tuntumad Habanero, jalapeno ja chipotle. Pipraid kasutatakse värskelt, kuivatatult, konservitult, marineeritult ja suitsutatult. Kui eestlased lisavad toidusse tšillit eelkõige terava maitseelamuse saamiseks, siis mehhiklastel aitab see soojas kliimas toidu kiiret riknemist vältida.

Ka magusroogadesse pannakse Mehhikos tšillit, näiteks tehakse šokolaadiküpsiseid ja -kooke tšilliga. Armastatakse süüa ka puuvilju, pudinguid, tarretisi ja magusaid täidetud tortiljarulle.

Suupisted jagunevad voltimise järgi

Enchilada – täidis on pandud kahe tortilja vahele.

Quesadilla – pooleksvolditud ja täidetud tortilja, tavaliselt praetud.

Fajita – täidetud ja kolmest küljest volditud tortiljatasku.

Burrito – täidetud ja üleni suletud tortiljarull.

Chimichanga – frititud burrito.

Tako – täidetud krõbe U-kujuline maisitortilja.

Nachod – maitsestatud maisitšipsid frititud maisitortiljadest.

Tako Foto: D. Hurst / Alamy

Rebitud sealiha (kuuele)

Vaja läheb: 1 kg sea-abatükk, 1 sibul, 1 apelsin, 4 küüslauguküünt, 1 marineeritud jalapeno + 50 ml vedelikku, 3 sl oliiviõli, 2 tl kuivatatud punet, 1 tl jahvatatud vürts-köömneid, soola, pipart, barbecue-kastet maitse järgi.

Valmistamine: Puhasta sealiha kelmetest, maitsesta soola ja pipraga. Sega vürtsköömned ja pune õliga ning määri lihale. Tükelda sibul ja küüslauk, lisa need ja viilutatud jalapeno koos vedelikuga lihale. Viimasena lisa kaussi ühe apelsini mahl ja viljaliha ning määri liha marinaadiga kokku. Kata kauss toidukilega ja jäta üheks ööks külmkappi maitsestuma.

Kuivata liha pind ja küpseta 225kraadises ahjus 10–15 minutit (kuni liha on pealt pruun). Siis tõsta liha kõrge äärega ahjuvormi ja vala taas üle marinaadiga. Lisa vesi ja jälgi, et liha oleks vee all, kata fooliumiga ja pane see kuueks tunniks (kuni liha on täiesti pehme) 140kraadisesse ahju küpsema. Ahjust välja võttes tõsta liha lõikelauale ja rebi kahvliga tükkideks. Sega rebitud liha barbacue-kastmega ja serveeri koos salsa, guacamole ja salatiga.

NIPP: Rebitud sealiha võib maitsestada ka agaavisiirupi, sidrunimahla ja värske koriandriga.

Rebitud sealiha Foto: Teet Malsroos

Quesadillad veisehakkliha ja punaste ubadega (neljale)

Vaja läheb: 4 nisu- või maisitortiljat, 100–150 g veisehakkliha, 70 g punaseid konservube, 50 g riivjuustu, 40 g külmutatud maisi, 1 punane paprika, 1 roheline paprika, 1 väike mugulsibul, 1 punane tšilli, 2 küüslauguküünt, 2 sl tomatipastat, natukene värsket koriandrit, suhkrut, soola.

Valmistamine: Pruunista pannil hakkliha, lisa hakitud sibul, küüslauk ja tšilli. Pane pannile ka tomatipasta ning kuumuta umbes 5 minutit. Seejärel lisa punased oad ning peenekshakitud paprika, maitsesta segu koriandri, soola ja suhkruga. Lõika tortiljad pooleks, kata üks pool hakklihaseguga, puista peale riivjuust ja voldi tortiljapoolikud kokku. Nüüd prae tortiljad pannil mõlemalt poolt kuldpruuniks. Kui soovid krõbedamat tulemust, pane tortiljad praeahju järelküpsema.

Šokolaadiküpsised tšilliga

Vaja läheb: 200 g suhkrut, 200 g tumedat šokolaadi, 100 g õli, 90 g jahu, 70 g kakaopulbrit, 2 muna, 1 sl vanillsuhkrut, 2 tl küpsetuspulbrit, 1 tl kaneeli, ½ tl kuivatatud tšillihelbeid.

Valmistamine: Vahusta suhkur ja õli ühtlaseks massiks.

Lisa ükshaaval munad ja vanillsuhkur ning sega. Seejärel sega kõik kuivained eraldi kausis kokku ja lisa tainale. Viimasena sega juurde hakitud šokolaad. Tõsta tainast küpsetusplaadile suure supilusikaga endale meelepärased kuhjakesed. Küpseta 180kraadises ahjus 8–12 minutit, kuni küpsise servad on kõvaks tõmbunud, aga keskelt on ta veel veidi pehme. Lase küpsistel täielikult jahtuda. (Allikas: Pirje Pärimets, Tallinna teeninduskooli kutseõpetaja)

Šokolaadiküpsised tšilliga Foto: Teet Malsroos