Ketri LeisFoto: Tiit Mõtus
Toiduuudised
8. aprill 2016, 15:36

Eesti parima sommeljee tiitli võitis esmakordselt naine

Eile õhtul toimus Tallinki laeval M/S Victoria võistlus Trophée MASI Eesti Parim Sommeljee 2016. Eesti sommeljeede iga-aastane tähtsündmus toimus 15. korda ja seekordset tiitlit ihkasid kuusteist Eesti tipp-sommeljeed. Eesti meistriks tuli Ketri Leis restoranist Leib. Resto&Aed. Ketri tegi ajalugu, olles üldse esimene naine, kes selle tiitli pälvis.

Finaalis võistlesid veel Oskar Pihlik restoranist Leib.Resto&Aed, Kristina Ratso Londoni restoranist Angela Hartnet ja Els-Maria Uibo restoranist Umami. Teiseks võistles ennast Oskar Pihlik, kes sügisel võitis Eesti parima õllesommeljee tiitli. Kolmanda koha vääriliseks osutus noor, alles Eesti Sommeljeede Erakooli juunior-sommeljee kursusel õppiv Els-Maria Uibo. Ka tema kolmas koht on ajalooline, sest seni pole ükski juunior-sommeljeeks õppiv noor meistrivõistlustel auhinnalisele kohale tõusnud. Kõik kolm parimat saavad võimaluse sõita veinireisile Itaaliasse, MASI veinimõisa. Neljale finalistile kinkis Tallink omalt poolt veel ka kruiisipiletid kahele.

Võistluste esimeses voorus, mis toimus eelmisel päeval, kirjeldasid osavõtjad pimedegustatsioonil kaht veini ja vastasid testis 43-le küsimusele. Kaheksa parimat pääsesid edasi poolfinaali, kus neil tuli kolme minuti jooksul ära tunda kuus erinevat alkohoolset jooki. Samuti pidid nad etteantud menüü juurde soovitama aja peale kõik joogid ja oma valikuid ka põhjendama.

Finaalis tuli neljal võistlejal kõigepealt läbida pildivoor, kus erinevatelt slaididelt tuli ära tunda mitmeid tuntud persoone ja veinimaju üle maailma. Seejärel pidid nad dekanteerima ja serveerima pudeli vahuveini kolmele kliendile ning pimedegustatsioonil ära tundma ühe joogi, milleks oli Jaanihanso siider. Peale seda ootas neid neli pudelit punast veini, millest tuli ära tunda 100% Syrah viinamarjast valmistatud vein ning Coravini abi kasutades serveerida see kolmele kliendile. Lõpetuseks pidid finalistid valmistama ja serveerima kolmele kliendile džinni toonikuga.

Rahvusvahelise žürii tööd juhtis soomlane, Master of Wine tiitli kandja Tuomas Meriluoto. Eestit esindasid žüriis MASI esindajana Kaidi Kerdt, mitmekordsed Eesti ja Balti meistrivõistluste võitjad Kristjan Peäske restoranist Leib. Resto&Aed, Ene Ojaveski Eesti Sommeljeede Erakoolist ning Eesti Baarmenide Assotsiatsiooni president Margit Kikas  ja Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni president Kristel Nõmmik.