Rimi toitumisnõustaja Katri Merisalu.Foto: Rimi
Eesti uudised
18. veebruar 2016, 14:22

Kas teadsid? Lehtkapsas on tõeline vitamiinipomm (1)

Rimi toitumisnõustaja Katri Merisalu soovitab gripi ennetamiseks pöörata erilist tähelepanu neile köögi- ja puuviljadele, mis sisaldavad ohtralt C-vitamiini. Tõeliselt võimsad C-vitamiini pommid on lehtkapsas ja sidrun.

Lehtkapsast on kasvatatud üle 2000 aasta ning seda tarvitati juba Vana-Kreekas. Lehtkapsal on ka palju muid häid omadusi: selles leiduvad oomega-3-rasvhapped, kiudained, kaalium ning B6-vitamiin on head südame tervisele. „See väga vitamiinirikas salatiline on juba väga populaarne paljudes Euroopa riikides. Kuna lehtkapsast süüakse eelkõige töödeldult, siis üks hea võimalus on teha lehtedest tervislikke ja maitsvaid krõpse,” soovitab ta.

Lehtkapsakrõpsud

Vaja läheb 300 g lehtkapsast, 1 spl oliiviõli, 1 tl sojakastet, 1 tl seesamiseemneid

Loputa kapsas üle, kuivata ja rebi sellest siis näppudega tükke nii, et alles jäävad ainult rootsud. Muide, krõpsud jäävad eriti krõbedad, kui lehti kolm minutit fööniga kuivatada. Soojenda ahi 180 kraadini. Laota kapsatükid ühe kihina küpsetuspaberile. Kata hoolikalt oliiviõliga ja lisa maitseained. Lase 6–12 minutit küpseda, kuni kapsas on muutunud krõbedaks.

Alternatiivne valmistamisnipp

Lehtkapsast rebitud (rootsuta) lehti võib vähese soolaga maitsestatud vees 2–3 minutit keeta, seejärel nõrutada ja jahutada. Nõnda saab valmistada salati, millele annavad maitset must pipar, sidrunimahl ja oliiviõli.