Kellele jogurt maitseb, võib seda rahulikult edasi süüa. Foto: Vida press
Toiduuudised
13. veebruar 2016, 06:00

Kas jogurti söömine võib tekitada vähki? (7)

Soome vähiteadlane Mikko Salaspuro teatas hiljuti, et jogurtid sisaldavad jääkainet atseetaldehüüdi, mis võib tekitada vähki. Kuna tänapäeval söövad inimesed palju jogurtit, on teadlane tõsiselt mures. Kui hull on olukord tegelikult?

Soome vähiteadlane Mikko Salaspuro teatas hiljuti, et jogurtid sisaldavad jääkainet atseetaldehüüdi, mis võib tekitada vähki. Kuna tänapäeval söövad inimesed palju jogurtit, on teadlane tõsiselt mures. Kui hull on olukord tegelikult?

Atseetaldehüüdi peetakse maailmas kõige levinumaks vähitekitajaks. Helsingi ülikooli teadlase Mikko Salaspuro andmetel põhjustab atseetaldehüüd eelkõige suu ja seedeelundkonna vähki, vahendab portaal mtv.fi. "Atseetaldehüüd on paljude elusorganismide, sealhulgas inimese ainevahetuses tekkiv ühend, mis muudetakse edasi äädikhappeks ehk atsetaadiks. Paljud valminud puuviljad, marjad, taimed ja loom­organismid sisaldavad väikeses koguses atseetaldehüüdi, mis annab neile iseloomuliku lõhna. Atseetaldehüüdi tekib kääritamisel ja hapendamisel, kuid kõige suuremas koguses satub seda organismi alkoholi regulaarsel manustamisel," räägib Tallinna tehnikaülikooli toiduainete instituudi piimateadlane Tiiu-Maie Laht.

Kui alkohol on atseetaldehüüdi sisalduse poolest esimesel kohal, siis sellele järgneb tubakas ning kolmandal kohal on jogurt. Nendele andmetele tuginedes leiab Salaspuro, et jogurti pidev söömine võib tekitada suuvähki. Näiteks Soomes on suuvähki haigestumine 35 viimase aasta jooksul järk-järgult kasvanud, kuid see pole vaid alkoholi joomisest ega suitsetamisest tingitud, lisab ta. Piimateadlane Tiiu-Maie Laht kinnitab aga, et väikestes kogustes atseetaldehüüdi organismi sattumise ja organite vähkkasvajate vahelised seosed puuduvad.

Edasi lugemiseks: