Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
14. jaanuar 2016, 10:52

Viis toiduainet, mis aitavad külma aja üle elada (2)

Kas oled märganud, et tunned end külma ilmaga näljasena? Idamaise meditsiini järgi ongi seedetrakt talvel aktiivsem ning seepärast on ainus võimalus selle näljatundega toime tulla süüa õigeid toiduaineid külma, külmetusviiruste ja naha kuivusega toimetulekuks.

Mida külmaga süüa, et kehakaalule karuteenet mitte teha, kirjutab Womanitely.

1. Köögivilju. Näiteks spinat ja rohelised oad, porgandid, kaalikad, maguskartul ja ka herned on täis immuunsust tõstvaid antioksüdante.

2. Vürtse. Näiteks must pipar, tšilli ja kaneel on tõhusad nohu ja köha leevendajad, samuti aitavad need reguleerida seedesüsteemi tööd ning mõjuvad ka üldises plaanis keha soojendavalt.

3. Puuvilju. Näiteks kuivatatud viigimarjad ja aprikoosid, samuti pähklid ja seemned (seesamiseemned ja linaseemned) mõjuvad kehale soojendavalt. Värsked puuviljad seevastu, näiteks apelsin ja papaia, on head C-vitamiini allikad. See aga turgutab jällegi immuunsust.

5. Täisteratooteid. Täisteratooted on kiudaineterikkad ning annavad jõudu tõrjuda talvise söömisega kaasnevaid lisakilosid.

6. Looduslikud suhkrud on head asendamaks suhkrut erinevates toitudes, kui on tõsine plaan oma kehakaal kontrolli all hoida. Lisaks on need head seedesüsteemile.