Rämpstoidu söömine suurendab depressiooniriski.Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
30. detsember 2015, 15:30

Kuus üllatavat viisi, kuidas toit meeleolu mõjutab (1)

Mõnikord võib tunduda üllatav, kuid toidul on meeleolu mõjutav toime. Olgu siin ära toodud kuus küsimust meeleolu ja toidu seoste teemadel.

1. Kas Vahemere dieet võib kaitsta depressiooni vastu?

Köögi- ja puuviljade, pähklite, kaunviljade, kala ja oliivõli rikas Vahemere dieet vähendab kehas põletikke ja turgutab südame tervist. Kuid sellest võib olla tõepoolest kasu ka depressiivsete häirete ennetamisel, kirjutab Mind Body Green.

2. Kas kiirtoidu söömine või suurendada riski haigestuda depressiooni?

Hamburgerite, vorstikeste, pitsa ja muu kiirtoidu söömine tähendab kõrgenenud riski haigestuda depressiooni. Kui soovid meeli tasakaalustada, muuda menüü tervislikuks.

3. Kas hea tuju võib põhjustada ülesöömist?

Tõepoolest, mitte vaid halb tuju ei pane rohkem sööma, ka hea tuju võib ülesöömist põhjustada. Püüa oma meeleolud tasakaalustada!

4. Kas ülesöömine toob halva tuju kaheks päevaks?

Uuringud on näidanud, et rohkem kaloreid, küllastunud rasvu ja soola toovad inimestele kehvema meeleolu kaheks järgmiseks päevaks.

5. Kas suupisted võivad mõjutada inimese heaolu?

Puuviljade tarbimist seostatakse madalama ärevuse, depressiooni, ja emotsionaalse stressi tasemega, kui näiteks šokolaadi tarbimist. Samuti on nii vaimne kui füüsiline väsimus põhjustatud magusa tarbimist.

6. Kas emotsioonid võivad muuta toidu maitset?

Hiljaaegu läbi viidud uuringus leiti, et positiivsed emotsioonid võimendavad magusa ja vähendavad hapu maitse intensiivsust, negatiivsed emotsioonid jällegi, vastupidi, võimendasid hapu ja vähendasid magusa maitse intensiivsust.