Suvikõrvits on hea kehapuhastajaFoto: Anni Õnneleid
Toiduuudised
19. november 2015, 16:50

Artikkel ilmus esmakordselt 2011. aasta septembrikuu Tervis Plussis.

Millised kolm taime on maksale kasulikud? (5)

Maks on nagu anum: kui inimene on kogunud endasse solvumist ja viha ega päästa seda välja, võivad tekkida maksaprobleemid.

Et maksa üks ülesandeid on organismi puhastamine mürkidest, siis annavadki maksavaevused märku sellest, et inimeses on sappi ja meelekibedust, millega ta ei suuda hakkama saada.

Vereurmarohi – maksa puhastaja

Vereurmarohi (Chelidonium majus) peidab tugevat sisemist väge ja temaga suheldes võid äkki märgata, et näed maailma teises valguses. Chelidonium tuleneb kreekakeelsest sõnast chelidon – pääsuke. Arvati, et pääsukesed tohterdasid selle taimega oma järglaste silmi. Ka vanarahvas arstis selle taimega silmi – nimelt rohelist kaed. Vereurmarohtu kasutatakse ka maksa ja sapi ravimiseks.

Vereurmarohtu peetakse mürgiseks taimeks. Tema mõju organismile on väga tugev ja liialdada selle taimega tõesti ei tohi! Vereurmarohtu kasutatakse värskelt või tinktuurina. Kuivatatuna on toime nõrk. Õnneks on ka põhjamaa looduses võimalik seda taime koguda isegi hilissügiseni välja ning juba kevadel võib sulama hakkava maapinna seest korjata vereurmarohu juurt.

Tee vereurmarohust tinktuuri. Lõika värske vereurmarohi väikesteks tükkideks (tarvitada saab kõiki taimeosi juurest õieni, sest kõik nad sisaldavad oranži ravitoimelist taimemahla), täida sellega pool pooleliitrist purki ja vala peale viina. Hoia toas nädal aega, kurna.

Klaasitäie vee kohta tuleks võtta 20 tilka tinktuuri ja juua kord päevas 10 päeva.

Vereurmarohu mahl. Võta vereurmarohu värsket ürti ja töötle blenderis vähese veega. Pane teelusikatäis klaasitäie vee kohta ja joo 10 päeva. Aitab puhastada maksa.

Vereurmarohu tee. Võta teelusikatäis värsket ürti ja vala üle kuuma veega. Hoia 10 minutit. Joo pool klaasitäit päeva jooksul. Kuuri pikkus on 10 päeva.

Suvikõrvits

Pärast vereurmarohu kuuri on kasulik jätkata maksa puhastamist suvikõrvitsaga.

Suvikõrvits on kiire kasvutempo ja ühtlase kasvurütmiga taim, mille viljad on ühed paremad kehapuhastajad ja toksiinide neutraliseerijad.

Lõika väikesed suvikõrvitsad viiludeks ja söö neid nagu värsket kurki. Võid segada ka koos tilli ja peterselliga salatiks, peale külmpreesitud Kreeka pähkli õli, veidi soola ning astelpaju- või punasesõstramahla.

Söö päevas nii palju suvikõrvitsat, kui jaksad, ja joo peale puhast vett või taimeteed. Tee nii nädal aega. Peagi tunned, kuidas organism saab uue jõu ning täitub energia ja tegutsemislustiga. Seda organismi puhastumist näed ka nahal. Kui esialgu võivad nahale tulla mädased põletikulised vistrikud, siis peagi muutub nahk puhtaks, pehmeks, elastseks ja omandab rõõsa jume.

Maarjaohakas

Võimas valge-rohelisesäbrulise lehemustriga maarjaohakas ilutseb juulist septembrini oma lillakate dekoratiivsete õitega. Teda on kaugele näha, kuid ligi ta ei lase, torkides ettevaatamatut imetlejat teravate okastega.

Maarjaohakas annab tuge maksaprobleemide korral, mis tulenevad hepatiidist, alkoholi liigtarvitamisest ja ka liigsöömisest. Seda taime kasutatakse ka sapiprobleemide, verehaiguste, põrnahaiguste, rasvumise ja liigesevalude korral.

Lehemahl. Pane paar lehte blenderisse ja töötle vähese veega. Võta supilusikatäis hommikul ja teine õhtul.

Juuretõmmis. Võta supilusikatäis juurt klaasi keeva vee kohta. Kuumuta kinnises emailnõus veevannis pool tundi ja siis kurna. Võta supilusikatäis kolm korda päevas 7 päeva jooksul.